Danilo Zanna: Güzeller güzeli Marchesina’nın göbeğinden alınan ilhamla…

Ülkem İtalya’da her yıl festivali düzenlenecek kadar sevilse de diğer ülkelerdeki şöhretine geç kavuştuğunu düşündüğüm bir makarna çeşidini anlatacağım bu hafta: Tortellini. Ona şeklini veren olay ne? Evde hazırlamak zor mu? Birlikte bakalım…

Daha önce köşemde size İtalyan mutfak kültüründe makarnanın önemini pek çok kez vurguladım. Sayısını bilemediğim kadar yazıda makarna çeşitlerini anlattım, tariflerini verdim. Bu kez, tortellini’den bahsetmek istiyorum. Bana sorarsanız tortellini, hak ettiği ünü geç yakalamış bir lezzet.

Güzeller güzeli Marchesina’nın göbeğinden alınan ilhamla...
Kaynayan et suyuna attığınız tortellini’ler 2-3 dakikada pişecektir.

Pasajları ve birbirinden güzel meydanlarıyla tanınan Bolonya, sizi günlük bir gezide de mutlu eder, uzun bir tatilde de… Ama burası her şeyden önce mutfak geleneği nedeniyle ziyaret edilmesi gereken bir şehir. İşte tortellini de çoğu kaynağa göre Bolonya’ya ait… Diğer kaynaklarsa Modena şehrine ait olduğunu yazar. Bu yemeği sahiplenebilmek için iki şehir rekabet ededursun ben size bu yemekle ilgili bir hikâyeden bahsedeyim. Tortellini’nin doğuşunu aşka bağlayan bir hikâye bu… Güzeller güzeli soylu Marchesina, uzun bir yolculuktan sonra o zamanlar Bolonya’nın kontrolünde olan Corona, Castelfranco Emilia’daki bir hana gelir. Han sahibi, Marchesina’nın güzelliğinden büyülenir. Kadının göbeğinden aldığı ilhamla makarnaya tortellini şekli verir. Doğru mudur, bilinmez ama şu bir gerçek ki tortellini İtalya’da çok seviliyor. Hatta her yıl eylülün ikinci haftasında geleneksel Tortellini Festivali düzenleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Fiyatlar yüksek emek değersiz ürünler hileli

İrfan Donat 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde, tarımda verdiği...

17 Ekim listesi: Sağlığı tehlikeye düşürecek peynirler

Tarım ve Orman Bakanlığı, ‘natamisin tespiti’ nedeniyle sağlığı tehlikeye...

Fikri Türkel: İklim değişikliği olmasaydı tarımsal verim nasıl olurdu?

Farklı konularda araştırmalar yayınlayan “Our World in Data”, geçen...

Bakan Yumaklı duyurdu: IPARD III programı ile 211 projeye 1,9 milyar lira hibe desteği

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "IPARD III Programı...