Yönetilemeyen atıklar, gezegeni tehdit ediyor

Dünya genelinde plastik kullanımı kritik düzeyde devam ederken, her yıl 2,1 milyar ton katı atığın ise sadece yüzde 33’ünün yönetiliyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı, “Atıklar, karbon salımı başta olmak üzere biyoçeşitlilik kaybı ve ormansızlaşma gibi sorunlara neden oluyor” dedi.

Birleşmiş Milletler Çev­re Programına (UNEP) göre, geçen yıl 500 mil­yon tonun üzerinde plastik kullanıldığı ve bu plastiklerin 400 milyon ton atık oluşturdu­ğu tahmin ediliyor. Çevrim içi istatistik portalı World Popu­lation Review verilerine göre, Çin 37,6 milyon tonla 2023’te en fazla plastik kullanılan ül­ke oldu. Bu ülkeyi, 22,8 mil­yon tonla ABD, 7,4 milyon ton­la Hindistan, 4,9 milyon tonla Brezilya, 4 milyon tonla Mek­sika, 3,8 milyon tonla Japonya, 3,6 milyon tonla Almanya, 3,36 milyon tonla Endonezya, 3,35 milyon tonla Tayland ve 3,33 milyon tonla İtalya takip etti. Türkiye, 938 bin tonla 34’üncü sırada yer aldı.

En fazla yönetilemeyen atı­ğa sahip ülke 7,3 milyon tonla Hindistan olurken, onu 6,5 mil­yon tonla Çin, 4,8 milyon tonla Brezilya, 3,31 milyon tonla En­donezya, 3,3 milyon tonla Tay­land, 3,1 milyon tonla Rusya, 2,7 milyon tonla Meksika, 2 milyon tonla ABD, 1,5 milyon tonla Su­udi Arabistan ve 1,1 milyon ton­la Kongo Demokratik Cumhu­riyeti takip etti. Türkiye ise 451 bin tonla 32’nci sırada bulundu.

Küresel atık miktarı ve geri dönüşüm faaliyetlerine ilişkin değerlendirmede bulunan On­dokuz Mayıs Üniversitesi Mü­hendislik Fakültesi Çevre Mü­hendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı, atıkların çevreye bırakılma­sıyla çöp olarak nitelendirilen, çevre kirliliği ve doğal kaynak­ların tükenmesine neden olan bir süreç başladığını belirtti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Don felaketinin faturası 3 yıl

Son dönemlerde yaşanan don felaketinin afet kapsamına alınması gerektiğini...

Yeni etiket kuralları yürürlükte: Tost ve pidede “Kaşarlı” dönemi bitti

Tarım ve Orman Bakanlığı, eritme peynir içeren ürünlerin tüketiciye...

Baharın gelmesiyle mevsimlik gezici tarım işçileri ve çocuklarının yolculuğu başladı: Tarlaya çocuk göçü

Şevval Aydoğan Çadırlarda yaşamak ve çoğunlukla çalışmak zorunda olan çocukların...

Necati Doğru, Anadolu Yozgat’tan uyandı!

Makaleyi linkten okuyabilirsiniz https://www.sozcu.com.tr/anadolu-yozgat-tan-uyandi-p164937