Dünya genelinde plastik kullanımı kritik düzeyde devam ederken, her yıl 2,1 milyar ton katı atığın ise sadece yüzde 33’ünün yönetiliyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı, “Atıklar, karbon salımı başta olmak üzere biyoçeşitlilik kaybı ve ormansızlaşma gibi sorunlara neden oluyor” dedi.
Birleşmiş Milletler Çevre Programına (UNEP) göre, geçen yıl 500 milyon tonun üzerinde plastik kullanıldığı ve bu plastiklerin 400 milyon ton atık oluşturduğu tahmin ediliyor. Çevrim içi istatistik portalı World Population Review verilerine göre, Çin 37,6 milyon tonla 2023’te en fazla plastik kullanılan ülke oldu. Bu ülkeyi, 22,8 milyon tonla ABD, 7,4 milyon tonla Hindistan, 4,9 milyon tonla Brezilya, 4 milyon tonla Meksika, 3,8 milyon tonla Japonya, 3,6 milyon tonla Almanya, 3,36 milyon tonla Endonezya, 3,35 milyon tonla Tayland ve 3,33 milyon tonla İtalya takip etti. Türkiye, 938 bin tonla 34’üncü sırada yer aldı.
En fazla yönetilemeyen atığa sahip ülke 7,3 milyon tonla Hindistan olurken, onu 6,5 milyon tonla Çin, 4,8 milyon tonla Brezilya, 3,31 milyon tonla Endonezya, 3,3 milyon tonla Tayland, 3,1 milyon tonla Rusya, 2,7 milyon tonla Meksika, 2 milyon tonla ABD, 1,5 milyon tonla Suudi Arabistan ve 1,1 milyon tonla Kongo Demokratik Cumhuriyeti takip etti. Türkiye ise 451 bin tonla 32’nci sırada bulundu.
Küresel atık miktarı ve geri dönüşüm faaliyetlerine ilişkin değerlendirmede bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Ardalı, atıkların çevreye bırakılmasıyla çöp olarak nitelendirilen, çevre kirliliği ve doğal kaynakların tükenmesine neden olan bir süreç başladığını belirtti.