Bu yılda tarımda aynı sorunlar devam edecek. Gerekenler yapılmıyor. Günlük politikalarla tarımda, hiçbir ülke sorununu çözemedi.
****Son Bakanın, icraatlarına beraber bakalım. Baştan sona doğru gidelim.
*Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projemizin başvuruları başladı!
*Sonuçlar ne zaman alınacak? İthalat duracak mı? Kuşbaşı etin kilosu 583 TL!!!
**Üretime değer veriyor, çiftçimizi destekliyoruz.
**Tarımın ve çiftçimizin durumu ortadadır. Bugüne kadar yani 22 yıldır ne yapılıyor?
***Hayvancılıkla ilgili meslek gruplarından mezun olan gençlerimize pozitif ayrımcılık!
***Ziraat Mühendisinin veya veteriner hekimin hayvan almaya veya Ziraat Bankasının koşullarını yerine getirecek durumu var mı?
****Üreticimizin emeğine ve alın terine göz dikenlere karşı ülke genelinde eş zamanlı gübre denetimine başlıyoruz.
**** Gübre denetimi zaten göreviniz. Dışa bağımlıyız. Gübre fiyatları ne olacak?
*****Tüm sektör paydaşlarımızın görüş ve önerileriyle 4. Tarım Orman Şûrası Hazırlık Çalıştayı tamamlandı.
*****4. Tarım Şurası Sonuçları ne kadar dikkate alınacak? Uygulamada ne fark göreceğiz? Geçmişte Şura sonuçları tozlu raflarda neden kaldı?
******Her hafta tarımsal destekleme ödemesini çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz.
****** Her hafta açıklanan tarımsal desteklemeler hangi yıla ait, enflasyon farkı, paramızın değerinin düşmesi ne zaman dikkate alınacak? Tarım Kanunun da belirtilen destekleme oranına ne zaman dikkat edilecek?
*******Tarımda; yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı büyüme stratejimizle yeni rekorlara imza atıyoruz.
*******Bu kadar yeni rekorlara imza atıyorsunuz ama sorunlar neden devam ediyor?
*******Hayata geçirdiğimiz “Kooperatiflerin Derecelendirilmesi istemi” ile 2024 yılında; 11 bin tarımsal örgüt arasından 249 başvuru değerlendirildi. 51 Islah Amaçlı Birlik, 20 Üretici Birliği ve 34 Kooperatif olmak üzere toplam 105 örgüt Birinci Derece Tarımsal Örgüt ilan edildi.
********Hayata geçirdiğiniz “Kooperatiflerin Derecelendirilmesi Sistemi” ile kooperatiflerimizin 22 yılda nereye geldiği gösterildi. Burada ne kadar kötü durumda olduğumuz ortaya bir kez daha çıktı. İşte ülkemizin gerçeği! Başarı ne kadar düşük! 11 bin tarımsal örgüt var. 249 başvuru (%2,26) olmuş. 105 örgüt (% 0,95) Birinci Derece Tarımsal Örgüt ilan edildi. Bu nasıl başarı?
********Tarımsal Üretim Planlaması” ve “Yeni Destekleme Modeli anlatılıyor! Üreticilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz…
********** Üreticimize soralım; Üretim planlamasından ve yeni destekleme modelinden ne kazandın? Sorunları çözüldü mü? Mutlumusun? Tarımda; yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı büyüme stratejimizle yeni rekorlara, çiftçilerle beraber tarlalarda ve köylerde imza atabiliyor musunuz?
*********Pestisit konusunda kararlı adımlarla ilerliyoruz. Yurt içinde aralıksız yaptığımız denetimlerin yanı sıra ihracattan dönen ürünlerimiz için de denetim yapıyor, halk sağlığımızı önemsiyoruz.
***********Pestisit konusu hemen çözülür mü? Yapısal reformlar yapılmalıdır? Zihniyet değişmelidir? Halkın gelir ve eğitim düzeyi yükselmelidir. 22 yılda nereye geldik?
****İşte 2025 yılının ilk aylarını özetledik. Tarıma bütüncül bakılmadığı, yapısal reformların yapılmadığı, sorunlu olan sistemde devam ısrarı nedeniyle başarının gelmesi çok zor.
Acaba tarımı gelişmiş ülkelerde tarım bakanları ne konuşuyorlar, neler yapıyorlar? Bunu da önümüzdeki günlerde paylaşacağım. Şunu söyleyebilirim. Tarımı gelişmiş ülkelerde bahsettiğimiz bu sorunlar çözümlenmiş, sistem çalışıyor, devletin bir tarım politikası var. Her hükümetle, bakanla, genel müdürle hatta daire başkanı ile bu politikalar çok değişmiyor.
Cumhurbaşkanlığında bir birim, Cumhurbaşkanına verilen bilgilerin takipçisi olmak zorundadır. Neler hedeflendi? Ekonomimize katma değer kazandırıldı mı? Bilgilerde verilen hedeflere ulaşılıyor mu? Bilgi notlarının izlenmesi ve değerlendirilmesi gerekir.
*****Küresel belirsizlik ortamında, gıda güvenliği tehlikeli durumda!
*Gıda dayanıklılığını artırmak için uygulayabilecek politikalar neler olmalıdır? Bu konu çok iyi araştırılmalıdır. Bu konu ile düzenlemeler hazırlanmalıdır.
*Ulusal bir kriz yaşanması durumunda gıda tedarikinin dirençli olmasını sağlamak amacıyla neler yapılacaktır? Gıda güvenliği ve dayanıklılık konusunda düzenlemeler yeterlimi? Bu konularda risk planlarımız hazır mı?