Muhterem İLGÜNER: Kıraathane vs. kafe

Vs. Türkçe’mizde “vesaire” kelimesinin kısaltması olarak kullanılır; “ve benzeri” anlamında. İngilizcede ise “versus” kelimesinin kısaltmasıdır; “-e karşı” anlamında. Siz değerli okuyucu, yorumu size bırakıyorum; ister Türkçe ister İngilizce anlamıyla yorumlayabilirsiniz. Türk Dil Kurumu’na göre her iki kelimenin anlamı şu şekilde: Kıraathane-kahvehane / müşterilerinin okumaları için gazete, dergi ve kitap bulunduran geniş, temiz ve iyi döşenmiş kahvehane. Kafe – kahve ağırlıklı içecek ve hafif yiyeceklerin satıldığı, bazılarında kapı önlerinde oturacak yerlerin bulunduğu ayaküstü yiyecek yerleri.

Kaynaklar ilk kahvehanenin 15. yüzyılda İstanbul’da açıldığını belirtmektedir. Kahve ve kahvehane kültürü Türkiye’den Avrupa’ya oradan da yenidünya’ya yayılmıştır. İşlevlerine göre tarih boyunca kahvehanelere değişik isimler verilmiştir:

– ‘Bilgelik Okulu’: Osmanlılarda sanatçıların ve edebiyatçıların buluşma yeri olarak

– ‘Kuruşluk Üniversite’: İngiltere’de siyaset ve güncel konuların tartışıldığı ortam, bir fincan kahveye çok şeyin öğrenildiği ucuz üniversite olarak

Londra’nın ilk kahvehanesi 1652 yılında İzmir’den göç eden Pasque Rosee isimli bir Levanten tarafından açılmıştır. Hikâyeye göre Pasque Rosee İzmir’den ithalat yapan patronu Daniel Edwards’a bu içeceği tanıtır, kahvehane fikrini açar ve destek alır. Her sosyal seviyeden Londralı burada buluşmaya, dedikodu yapmaya, yazmaya gelir ve kahvehane gittikçe ünlenir. Zamanla “kahvehane siyasetçisi” diye bir tabir bile türer; siyasi konularda kahvehane köşelerinde ahkâm kesen kişilere verilen ad. Kahvenin bir sosyalleşme aracı olarak ilk kez Türkiyeli bir Levanten tarafından kullanılması Londralılar tarafından önemsenmiştir ve bu gelişme, tarihine meraklı bir ulus olarak bugün bile çeşitli araştırma ve makalelerde yer almaktadır. Kahvehanenin açıldığı binaya asılı bir tabela bu durumu açıklamaktadır. Londra’yı ziyaret edecekler için adres: St. Michael’s Alley, Cornhill. Tarihin acı bir gerçeği şu ki Avrupa’ya oradan da Yeni Dünya’ya kahve kültürünün yayılmasına sebep olan Türklerin ülkesinde şimdi yabancı kahve türleri, kahvehaneler, kafeler cirit atmakta!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Ferit Barış Parlak: Enerji Lisesi; Tarım Lisesi; Tasarım Lisesi…

Yıl 2018… Milli Eğitim Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı arasında protokol...

Çiftçi buğdayda 15 TL taban fiyat bekliyor

Buğday hasadına sayılı günler kalmasıyla çiftçi temsilcileri, hasat öncesi...

Meteoroloji’den 34 il için sarı kodlu uyarı: Gök gürültülü sağanak bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2 Mayıs hava durumu raporunu paylaştı....

Sebzeleri daha lezzetli hale getirmenin yolu

Danimarka'lı araştırmacı, sebze yemeklerinde balık sosu gibi deniz ürünü...