Tavuk eti ihracatına sınırlama getirildi

Ticaret Bakanlığı, artan tavuk eti fiyatlarını gerekçe göstererek yıl sonuna kadar kanatlı et ihracatına kısıtlama getirdi. Sektör temsilcileri, kırmızı et tüketemeyenlerin beyaz ete yöneldiğini ve bunun da fiyat artışında etkili olduğu belirtiliyor. Temsilciler, ihracatta kısıtlamaların Türkiye’yi güvenilir ihracatçı olmaktan çıkaracağını vurguladılar.

Son dönemde artan beyaz et fiyatları nedeniyle Ticaret Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlık, kanatlı et ihracatına kısıtlama getirerek, 1 Mayıs 2024 tarihinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar, aylık bazda azami 10 bin ton, toplamda ise bu yıl sonuna kadar 80 bin ton olacak şekilde sınırlandırıldı.

Öte yandan, tavukçuluk sektöründe fahiş fiyat uygulayan 8 firmaya da para cezası uygulandı. Kısıtlamayı değerlendiren sektör temsilcileri, kırmızı et ücretini karşılayamayanların beyaz ete yöneldiğini bunun da son zamanlardaki fiyat artışına etkisi olduğunu belirtiyorlar. Temsilciler, üretimi kısmadıklarını ve üretimde çalıştıracak işgücü yetersizliğinden dolayı kapasite artışlarının yapılmadığını bildiriyorlar.

Kırmızı et alımının düştüğünü ve ihtiyaç duyulan protein ihtiyacını tavuktan sağlamaya çalıştığını belirten temsilciler, kırmızı et fiyatlarıyla karşılaştırıldığında tavuk fiyatlarının uygun kaldığını ve talebin arttığını vurguluyorlar. Diğer yandan, bazı firmaların sektörden çekilmesinden dolayı arz talep dengesinin bozulduğunu belirten temsilciler, ayrıca personel yetersizliğinden dolayı firmaların kapasite artıramadığını ve ikinci vardiyayı kuramadıklarını aktardılar.

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 2024 yılının ilk aylarıyla birlikte tavuk eti fiyatlarındaki artış hızının enflasyonun, yem ve enerji gibi maliyet kalemleri ile döviz kurundaki aylık fiyat değişimlerinin çok ötesine geçtiğine dikkat çekildi. Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada kısaca şöyle: “Bilindiği gibi, kümes hayvancılığı ve beyaz et sektöründe dünyanın en önemli üretici ve ihracatçı ülkeleri arasında yer alan ülkemiz, uzun yıllardır iç talep ile yurt dışı talebi bir arada karşılayabilecek kabiliyeti muhafaza etmiştir.

Son yıllarda yaşanan bölgesel ve küresel riskler, küresel gıda fiyat endeksi üzerinde yukarı yönlü bir eğilim oluşturmuş ve özellikle temel tarım ürünlerinde ülkelerin iç piyasa arzını koruma faaliyetlerini ortaya çıkarmıştır. Buna bağlı olarak, muhtelif ürünler ile birlikte ülkemizde de tüketim açısından en önemli hayvansal protein aracı olan kümes hayvancılığı ürünleri de 2023 yılının Mayıs ayı içerisinde İhracı Kayda Bağlı Mallar Listesine alınmıştı” hatırlatması yapıldı.

Tüketim alışkanlıklarındaki ve iç talepte yaşanan değişimlerin, spekülatif fiyat yükselişlerini beraberinde getirdiği öne sürülen açıklamada, “Yapılan analizler sonucu iç piyasada tüketici refahının korunabilmesi için arz yönlü sıkıntılara mahal verilmemesini teminen, söz konusu ürün ihracatına yönelik bir takım düzenlemeler yapılması gerekliliğini ispat etmiştir” denildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Arıcılık Eylem Planı geliyor!

20 Mayıs Dünya Arı Günü’nde gezginci arıcılar ile genç...

Gıda işletmelerine 227 milyon lira ceza

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024 yılında gıda...

Buğdayın taban fiyatı ne zaman açıklanacak? Çiftçi merak içerisinde

Hasat yapan yüzlerce çiftçi, buğdayın taban fiyatı ne zaman...

Kurbanda düve hayvan kesimi endişe yaratıyor

Kurban Bayramı için doğu illerinden hayvan sevkiyatlarında bu yıl...