Mine Ataman: “Buğday fiyatını açıklıyorum”

Anadolu’nun bereketli ovalarında hasadın başlamasına çok az kala “buğday maliyet hesapları, fiyat tahminleri, zamlar, üretici/tüketici memnuniyeti/memnuniyetsizliği” konularında tartışmalar başladı. Her kafadan bir ses. Kimi lobicilerin silahşörü, kimi kendi hesabına çalışıyor amacı gündeme gelmek/gündemde kalmak.

Sıkı para politikası/Şikago Borsası’nda buğdayın 238 dolardan işlem görmesi/ Rusya, Fransa, ABD buğdayında kısmi düşüşler/tarımsal üretici girdi fiyatları/sahadan gelen maliyetler/fiyatın gıda enflasyonuna etkileri/Rusya buğdayının 205 dolara alıcı bulması/seçimlerin geçmesi” gibi pek çok unsuru göz önünde bulundurarak “çiftçiyi üzmeyecek, tüketiciyi de yormayacak buğday fiyat tahmini mi açıklıyorum.

-12’yi görmez 10,30 TL’nin altına da düşmez. Çiftçiye ortalama yüzde 25 ile 33 arasında kazandırır.

TMO Kapıları Buğday İçin Hazır

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal; tahmini 15 Mayıs’ta başlayacak buğday hasadı için tüm depolar hazır, fiyat açıklanmasa bile biz alım yapacağız” diyor.

Bu Yıl da Bolluk Var

Saha ziyaretlerim/ üretici ve sektör paydaşlarıyla yaptığım görüşmeler neticesinde “bu yılın da kısmen bolluk yılı olacağı” fakat gerek un fabrikaları gerekse küçük üretici için finansmana erişimde çeşitli zorluklar yaşanabileceği noktasında izlenimlerim oluştu.

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’a göre; “ülke genelinde nisan ve mayıs aylarında yağışlar bitki gelişiminde önemli rol oynamakta. Nisan’da normaline ve geçen yıla göre daha az yağış gerçekleşti. Mayıs ayındaki yağışlar rekoltenin gidişatını ve ürün kalitesini belirlemiş olacak.

Geçtiğimiz yıl çok verimli ve bereketli bir sezon yaşandı 2024 yılında da önümüzdeki aylarda iklimsel olarak bir sıkıntı yaşanmazsa yine bereketli bir sezon yaşanacak.”

Güldal’a göre; 2024 yılı hububat üretimi geçen yılın üretim miktarının biraz altında kalabilir. Kurumumuzca yayımlanan Nisan ayı fenolojik raporuna göre Türkiye geneli mart ayı yağışlarında normaline göre %14 artma, geçen yıl mart ayı yağışlarına göre %27 azalma var.

Güneydoğu Anadolu bölgemizde 2024 yılı kırmızı mercimek hasadının Mayıs ayının ikinci yarısından sonra başlamasını bekliyoruz. Üretimin yaklaşık %95’i bu bölgemizde yapılmakta. Hâlihazırda bitki gelişimi yönüyle herhangi bir olumsuz durum bulunmamakta üretimin geçen yıl seviyelerinde gerçekleşeceğini öngörmekteyiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

TÜİK açıkladı: Çiftçinin enflasyonu katlanarak büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi fiyat...

Çay-simit tarifesi 23.400 liraya ulaştı

4 kişilik bir ailenin bir öğünlük çay-simit masrafı 260...

Tarım ve ticaretin ortak gündeminden 4 başlık!

Tarım ve Orman ile Ticaret Bakanlıklarının aylık koordinasyon toplantısında;...

TMO’dan ürünlerin çürütüldüğü iddialarına açıklama

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), buğday ve arpa stoklarının açık...