Perakendeciler, enflasyonla mücadelede iki maddelik çözüm önerisini açıkladı

Gümrük vergileri indirilsin kira mevzuatı güncellensin

Perakendeciler, enflasyonla mücadelede iki maddelik çözüm önerisini açıkladı. Gümrük vergilerinin indirilerek ithal ham maddeye rekabetçi bir fiyattan erişmek isteyen perakendeciler, AVM’lerde sabit kiranın yanında ciro kirası ödenmeye neden olan mevzuatın da güncellenmesini talep ediyor.

Talebi kısmaya yönelik önlemlerin de etkisiyle 2024’ün ilk çeyreğini daralarak kapatan perakende sektöründe maliyet artışları en öncelikli sorun olmaya devam ediyor. Yüksek maliyetlere çözüm bulunamadığı sürece fiyat artışlarının dizginlenemeyeceğine dikkat çeken Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, enflasyonla mücadeleye de katkı sunacak iki maddelik çözüm formülünü açıkladı.

Gümrük vergilerinin indirilerek ithal ham madde ve ara mallara rekabetçi bir fiyattan erişmeyi talep eden perakendeciler, AVM’lerde sabit kiranın yanında ciro kirası ödemelerine neden olan mevzuatın da güncellenmesini istiyor.

Özellikle son aylarda enflasyonu yüksek maliyet artışlarının tetiklediğine dikkat çeken Öncel, “Hazır giyim, tekstil ve ayakkabıda ham maddeyi dünya ortalamasının iki katı fiyata temin edebiliyoruz. Kiralarda 4-5 kata varan artış talepleriyle karşılaşıyoruz.

Önerilerimiz karşılık bulursa hem maliyetleri düşürür hem de enflasyonla mücadeleye büyük katkı sunarız” açıklamasını yaptı. BMD’nin üyeleri arasında yaptığı mart ayı anketini değerlendiren Öncel, adet satışlarındaki düşüşün devam ettiğini ifade etti. İlk çeyrekte adet satışlarında ortalama yüzde 10’luk bir daralma olduğuna dikkat çeken Öncel, şöyle devam etti:

“Avrupa’dan daha pahalı ülke haline geldik”

“Talebin baskılanması enflasyonla mücadelede bir yere kadar başarılı olabilir. Ancak son dönemde enflasyonun asıl tetikleyicisi yüksek maliyet artışları. Hazır giyimden elektroniğe, mobilyadan, kozmetiğe ve yeme-içmeye kadar her kategorideki üye markalarımızın ortak şikâyeti girdi maliyetleri.

Özellikle hazır giyim, tekstil ve ayakkabı gibi kategorilerde ham madde ve ara malları dünya ortalamasının neredeyse iki katı fiyata temin edebiliyoruz. Çünkü ithal edilen ham madde ve ara mallarda yüksek gümrük vergisi bulunuyor. Bazı bitmiş ürünlerde referans fiyat uygulaması maliyeti ikiye katlıyor. Referans fiyat üzerinden alınan KDV, indirim konusu yapılamıyor.

Girdi maliyetlerinin yanı sıra AVM’lerde 10 uzama yılı sona eren kontratlarda 4-5 kat kira artış talepleriyle karşılaşıyoruz. Hiçbir firma kiradaki 4-5 kat artışı fiyatlarına yansıtamaz; yansıtmaya kalktığında ürün satamaz. Çünkü zaten fiyat avantajımızı kaybettiğimiz için birçok kategoride Avrupa’dan daha pahalı ülke haline geldik. Örneğin İtalya’da, Yunanistan’da 20 euro olan standart bir ürün Türkiye’de 50 euro karşılığı fiyatla satılıyor.

Çok değil iki yıl öncesine kadar Türkiye’de kartlı harcamaların yaklaşık yüzde 10’unu yabancıların yaptığına dikkat çeken Öncel, bu oranın geçen yıl yüzde 6 civarında kaldığını söyledi. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre bu yılın ilk iki ayında yabancıların toplam kartlı harcama içindeki payının yüzde 4’ün de altına indiğini belirten Öncel, bütün bu verilerin yaz sezonu için çok fazla umut vermediğini ifade etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Arıcılık Eylem Planı geliyor!

20 Mayıs Dünya Arı Günü’nde gezginci arıcılar ile genç...

Gıda işletmelerine 227 milyon lira ceza

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024 yılında gıda...

Buğdayın taban fiyatı ne zaman açıklanacak? Çiftçi merak içerisinde

Hasat yapan yüzlerce çiftçi, buğdayın taban fiyatı ne zaman...

Kurbanda düve hayvan kesimi endişe yaratıyor

Kurban Bayramı için doğu illerinden hayvan sevkiyatlarında bu yıl...