Mine Ataman: Çiftçiye çifte standart

“Uzman eller projesi” arıcılık eğitimi sonrası aldığı 100 bin TL ile 50 adet arı, kovan ve gerekli malzemeleri aldı. Projenin lansmanında iftiharla anons edildi.

Kurumların “kadına, tarıma, yerele, üretene” algısıyla köpürtülen programlarında “genç, güzel, akıllı, köyüne dönen genç” sloganlarıyla lanse edildi. Projenin üzerinden bir yıl geçmeden deneyimsizlik, diğer tarımsal faaliyetlerin etkilerini öngörememekten kaynaklı 50 kovanlık arı kolonisini kaybetti.

Yılların beyaz yakası dar gelmeye, ruhundaki derin sızılar yara açmaya başlayınca tıp doktoru çareyi kırsala yerleşip pastoral bir yaşam sürmekte buldu. İlgili bakanlığın kırsala yönelik hibelerinden faydalanarak 500 büyük başlık hayvancılık yatırımı yaptı.

Hayvancılığı, üretimi bilmediği için çok geçmeden önce sığırları sonra ahırda ne varsa satıp savdı malı mülkü. Kırsalın yıldızı olarak köye dönüş hikayesini afili marketing ortamlarında ballandıra ballandıra anlatsa da çok geçmeden “hayvancılık öyle göründüğü gibi bir iş değilmiş” nasihatleriyle örülü “Ferrari’sini satamayan bilge” konferansları vermeye başladı.

Benzer yüzlerce hikâyeye, “onlar erdi muradına biz çıkalım kerevetine” derken, halis mulis köylü gençlerimiz “kırsal kalkınma, genç çiftçi, uzman eller” gibi çeşitli projelerden bihaber boynunu büktü. Köyünde sabit gençlerin hikâyeleri sosyal medyanın pek ilgisini çekmedi.

“Uzman Eller, Genç Çiftçi” projeleriyle alınan hayvanlar köylü tanıdıklara emanet edildikten kısa süre sonra hayata gözlerini kapadılar. Köylü Asuman defalarca başvursa da ne “genç çiftçi” ne de başka bir projeden en iyi bildiği iş olan “hayvancılık” alanında, Tülin de bölgenin en iyi balı üretmesine rağmen “arıcılıkla” ilgili desteği hiç alamadı.

Destekleri kime vermeliyiz?

Şehirde besleyemediklerimize mi, şehrin şaşalı hayatından sıkılmış olanlara mı yoksa yüzyıllardır köyü bekleyen üretimin her türlü dinamiğine vakıf gerçek köylüye mi? Büyükbaş hayvan sayısı 18 milyondan 2023’te 16 milyona geriledi. 2016’dan beri binlerce gence verilen hayvanlara ne olduğunu düşünürken desteklerin etkisine baktım. KKM’nin 2022 maliyeti 95,5 milyar, üzerinde domates taşınan yol projelerine ek ödeme 55.4 milyar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Aylin Öney Tan Evrensel kültür çay

Dünya Çay Günü geliyor. Çay bizim için çok önemli,...

Tomurcuk çayın fiyatı belli oldu

ÇAYKUR, beyaz çay üretiminin hammaddesi olan tomurcuk çayın kilogram...

Ticaret Bakanı Bolat duyurdu: 3 defa yakalanan firmalara kapatma cezası geliyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Fahiş fiyat uygulayan işletmeleri tespit...

Çiftçi ürettiğini satamıyor, tüketici ise pahalıya alıyor

Hataylı çiftçiler ürettikleri ürünlerini satacak pazar bulamazken, tüketiciler ise...