Faruk Şüyün: “Zehirsiz Kampanya”

Hepimiz, “zehir” yiyoruz diye haklı olarak korkuyoruz. Tarımda kullanılan zehirli ilaçlar havaya, suya, toprağa karışıyor, insan ve hayvanların vücutlarında birikiyor. Bu tehlikeli kimyasallar kansere sebep olabiliyor, çocukların gelişimini olumsuz etkileyebiliyor, insanların sinir ve hormonal sistemlerine zarar verebiliyor. Araştırdım, bugün sofralarımıza gelen bir armuda 18.3 kez, bir elmaya 11.3 kez, bir şeftaliye ise 10 kez pestisit (tarım zehri) uygulanıyormuş. Yine aynı araştırmalar, tarımda kullanılan pestisitlerin yüzde 90’dan fazlasının hedefe gitmediğine, havaya, suya ve toprağa karıştığına dikkat çekiyor.

Son yıllarda sıkça duyduğumuz “pestisit”in sözlük anlamı; bakteri, virüs ve haşerelerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmak için kullanılan kimyasallar… Bir diğer anlamıyla tarımsal zehir…

Onların kullanılmaması, başka yöntemlerle zararlılarla mücadele edilmesi için uzun bir süredir mücadele veriliyor. Bu konuda geçtiğimiz günlerde güzel bir haber geldi:

Soframıza gelen zehirlerden altısı daha yasaklanmış. Böylelikle son 13 yılda yasaklanan tarım zehri aktif madde sayısı toplam 223’e yükselmiş. Bu maddelerden 37’si “Zehirsiz Kampanya” sürecinde yasaklanmış. Söz konusu kampanya, “Tüm Canlılar İçin Zehirsiz Sofralar” sloganıyla yürütülüyor. Toplanan imza sayısı 182 bini geçmiş.

Pestisitlerin tüm canlılar için zararlarına ve alternatif tarım sistem ve yöntemlerine dikkat çekmek üzere Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından yürütülen Zehirsiz Sofralar Projesi pek çok sivil toplum kuruluşunun katılımı ile Zehirsiz Sofralar Platformu’na dönüşmüş ve 21 Kasım 2019’da “Zehirsiz Kampanya” başlatmışlar.

Bu kampanya sürecinde yaşanan olumlu gelişmelerden birisi; tarım ilacı ve bitki koruma ürünü olarak da adlandırılan ve zararları Zehirsiz Sofralar Platformu tarafından dile getirilen tarım zehirlerinden yukarıda sözünü ettiğim Desmedipham, Dimethioate, Ethoprophos, Linuron, Imidacloprid ve Thiamethoxam’ın insanlar, çevre ve diğer canlılar için yüksek risk teşkil etmesi sebebiyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yasaklanmış olması.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

ENAG’a göre yıllık enflasyon yüzde 124,35

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 124,35...

TÜİK enflasyon verilerini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı....

Meteoroloji’den 15 il için sarı kodlu uyarı: Gök gürültülü sağanak bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 3 Mayıs hava durumu raporunu paylaştı....

ESK’dan skandal açıklama!

ESK’dan hijyen mevzuatına aykırı ithal et satışıyla ilgili skandal...