Fahiş fiyatlara boykot: Esnaf ‘günah keçisi biz olmamalıyız’ diyor

Ferhat Yaşar
Ferhat Yaşar

Fahiş fiyatlar nedeniyle hafta sonu lokanta ve kafelere yönelik boykot çağrıları gündem oldu. Esnaf ise “Dolar 32 lira oldu. Hayat pahalılığının sorumlusu biz değiliz…” diyor.

Ekonomik krizle birlikte yeme-içme sektöründe uygulanan fahiş fiyat tarifeleri sosyal medyada #fahişyemeğeBOYKOT kampanyasının başlamasına neden oldu. Yüksek fiyatlara tepki göstermek için 20-21 Nisan tarihleri arasında mekanları boykot etme çağrısı yapıldı.

‘MÜŞTERİ FARKINDA’

On binlerce kişiye ulaşan kampanyanın ardından kafe ve restoran işletmecileri, müşterinin hayat pahalılığından dolayı kendilerinin sorumlu tutulamayacağının farkında olduklarını belirerek bu protestonun bir etkisi olmadığını savunuyor.

Havanın yağmurlu ve önceki günlere göre soğuk olmasına rağmen Beyoğlu’nda bulunan mekanlardaki yoğunluk bugün de devam etti. Yağmur nedeniyle mekanların içi neredeyse doldu.

‘KÖTÜ EKONOMİ YÖNETİMİNİN GÜNAH KEÇİSİ BİZ OLMAMALIYIZ’

İstanbul’un en çok tercih edilen bölgelerinden İstiklal Caddesi’nde kafe ve restoran işleten esnaf, “Ekonominin günah geçişi olarak bizi gösteriyorlar. Ama bu kampanyanın yönü biz değil, yürütülen hatalı ekonomi yönetimi olmalı” diyor ve ekliyor: “Bu kötü ekonomi yönetiminin günah keçisi biz olmamalıyız.”

‘GERÇEĞİN GÖRÜLMESİNİ BEKLİYORUZ’

İşletmeci Barış Tekin ‘fahiş fiyat’ eleştirisine şöyle yanıt veriyor: “Enflasyonun yüzde 120 olduğu bir ekonomik sistemde; alışverişimizde haftanın haftayı tutmadığı, sigortalı primlerinin bu kadar yüksek olduğu, kiraların deyim yerindeyse çift başlı ejderhaya döndüğü, emekçilerin en düşük günlük ücretleri bin 500 lira olduğu bir sistemde restoranların fiyatlarının bu kadar yüksek oluşunu (ki yüksek değildir, çok lüks mekanların fırsatçılık yapması tüm restoranalar mal edilemez) protesto girişimde bulunmaları sistemin başarırsızlığına paravandır…”

Tekin, sözlerine şöyle devam ediyor: “KDV’nin yüzde 8’den yüzde 10’a çıkarılması, muhasebesinden, işgaliyeye kadar her ayın sonunu başa baş getirişimizin görmezden gelinmesini nereye koyacaklar? Servis ücretlerinin bile kalktığı bir dönemde bu türlü hedef saptırıcı girişimleri kınıyor ve gerçeğin görünmesini bekliyoruz.”

‘FIRSATÇILAR BOYKOT EDİLSİN’

Kafe işletmecisi İstem Özdilek ise “boykot olacaksa ekonomik gidişatın gerçek sorumluları boykot edilmesi gerektiğini” söylüyor: “Yaklaşık 10 senedir işletmeciyim. Bu 10 sene içinde Türkiye çok kritik zamanlar yaşadı. Hepsine direnmeye çalıştık. En çok da pandemi bizi etkiledi. Sonra ardından iyice etkisini arttıran ekonomik kriz. Ama yine fatura bize kesildi.

Bu süreçte hepimizin maliyetleri çok arttı. İnsanlar zannediyor ki kafede yedikleri şeyin sadece malzeme maliyeti var. Ama öyle değil tabii. Hammaddeye gelen zam, kiralara gelen zam, asgari ücret zamları (ki daha fazla olmalı), elektrik giderleri inanılmaz arttı. Tabii bunun sonucunda işletmelerin giderleri de çok arttı ve tüketiciye yansıtmak zorunda kaldık. Ya yansıtacağız ya batacağız. Bu artışların sorumlusu bizler değiliz… Tabii ki bu durumu fırsat bilip fahiş fiyat artışı yapan işletmeler var… Boykot olacaksa bu tarz fahiş fiyat artışı yapan işletmelerin ismi verilerek yapılsın mesela. Böylece kurunun yanında yaş da yanmasın. Ya da boykot olacaksa ekonomik gidişatın gerçek sorumluları boykot edilsin.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

ENAG’a göre yıllık enflasyon yüzde 124,35

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 124,35...

TÜİK enflasyon verilerini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı....

Meteoroloji’den 15 il için sarı kodlu uyarı: Gök gürültülü sağanak bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 3 Mayıs hava durumu raporunu paylaştı....

ESK’dan skandal açıklama!

ESK’dan hijyen mevzuatına aykırı ithal et satışıyla ilgili skandal...