“Nohut üretiminde 3’üncü kırmızı mercimekte ise 4’üncü sıradayız”

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, Türkiye’nin küresel bakliyat ticaretinden 1.3 milyon ton üretimiyle yüzde 1.4 pay aldığını belirterek, “Türkiye nohut üretiminde dünyada 3’üncü ve kırmızı mercimekte ise 4’üncü sırada yer alıyor” dedi.

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre dünya bakliyat üretiminin şu an 96 milyon ton seviyesinde olduğunu söyledi. Yüzde 29’luk pay ile Hindistan’ın açık ara en önemli üretici konumunda bulunduğu bilgisini veren Özdemir, “Yüzde 6 ile Kanada, yüzde 5’erlik pay ile Çin ve Rusya, yüzde 4 ile Nijerya diğer önemli üreticiler. Bu beş ülke dünya bakliyat üretiminin yarısını gerçekleştiriyor” dedi.

Küresel ticarete konu olan bakliyat miktarı 20 milyon ton

Türkiye’nin dünya bakliyat ticaretine verdiği katkıya da değinen Başkan Abdullah Özdemir, Türkiye’nin yıllık 1.3 milyon ton üretimiyle küresel bakliyat ticaretinden yüzde 1.4 pay aldığını kaydetti.

Söz konusu oranla Türkiye’nin küreseldeki en büyük 15’inci bakliyat üreticisi olduğuna dikkat çeken Özdemir, ürün bazında incelendiğinde ise Türkiye’nin nohut üretiminde dünyada 3’üncü ve kırmızı mercimekte 4’üncü sırada yer aldığını bildirdi. Özdemir, “Dış ticaret tarafında ise 20 milyon ton bakliyat küresel ticarete konu olmaktadır.

2.6 milyon ton ile Çin, 2.4 milyon ton ile Hindistan ve 1.2 milyon ton ile Türkiye en önemli bakliyat ithalatçısı ülkeler. Diğer yandan Kanada 4.7 milyon tonluk hacim ile bakliyat ihracatında ilk sırada bulunuyor. 2.5 milyon ton ile Avustralya, 1.9 milyon ton ile Myanmar, 1.4 milyon ton ile Rusya ve 1.2 milyon ton ile Türkiye diğer önemli ihracatçı ülkeler arasındadır” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

TZOB Başkanı Bayraktar: Şap hastalığı bu yıl daha ölümcül!

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, 2025’in ilk yarısında tarım sektörünün...

Anadolu’da kuraklık alarmı: Sıra Ulaş Gölü’ne geldi

Sivas'ın Ulaş ilçesinde göçmen kuşların konaklama noktalarından olan Ulaş...

MİT’ten FETÖ operasyonu: Hakmar ve Tatbak’a kayyum atandı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul...

Mısır hasadı öncesi çiftçiyi kaygılandıran ithalat adımı

Mısır için temmuzda 500 bin ton gümrüksüz tarife kontenjanı...