Yeni geliştirilen sakız, “tatlı krizlerini” çözecek

0
290

İsrailli yeni gıda teknolojisi firması Sweet Victory, tatlı krizlerini engelleyecek bir sakız geliştirdi.

Sakızla yapılan bir tüketici araştırması, sakızı çiğneyenlerin tatlı tüketimini azaltmasına ve hatta kilo vermesine yardımcı olabileceğini gösterdi. İsrail’de halihazırda satışta olan ürün, önümüzdeki ay İsveç’teki raflarda da yerini alacak.

Sakız nasıl etki gösteriyor?

Sakızda kullanılan ana bileşen jimnema (Gymnema sylvestre), Hindistan’a ait doğal botanik bir madde. Genellikle şekeri yok eden özelliğiyle biliniyor.

Sweet Victory firmasının eş kurucusu Gitit Lahav foodnavigator.com’a yaptığı açıklamada “Gymnema sylvestre, Hindistan’a özgü bir bitki. Burada Gurmar olarak da biliniyor. Hintçede bu isim ‘şekeri yok eden’ anlamına geliyor ve bitkinin özgün etkisini yansıtıyor.

Gymnema sylvestre iki bin yıldan fazladır ‘ayurveda tıbbında’ kullanılıyor ve özellikleri nedeniyle değerli bir bitki olarak görülüyor. Bitki, antik tıpta da bazı sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılıyor. Genel sağlığın korunması ve aşırı kiloların tedavi edilmesinde kullanıldığına ilişkin bilgiler var. Bitkide bulunan bazı etkin bileşikler de vücuttaki şeker emilimini azaltmaya yardımcı olabiliyor” dedi.

Sakızda bulunan bu bitkisel maddeler, tatlı tadı algılamaya olanak tanıyan tat reseptörlerini engelleyerek ve şekerlerin bağırsaktaki emilimini azaltarak etki gösteriyor.

Tüketiciler üzerinde de araştırma yapıldı

New Sense Research adlı tüketici araştırma firması da sakızın insanlar üzerindeki etkisini araştırdı. 25 ile 45 yaş aralığındaki 80 kişiyle, evde kullanım üzerine bir deney yapan firma, kişilerin kilo kaybı ve ‘tatlı krizi’ durumlarını araştırdı. Bu kişilerin tamamı kilo vermek isteyen, ancak diyet yapmayan kişilerdi.

Bu kişilere günde 3 kez, yemeklerden sonra veya ‘tatlı krizi’ yaşadıkları bir anda Sweet Victory sakızını çiğnemeleri söylendi. Kişilerden her gün vücut ağırlıklarını ölçmeleri de istendi.

Sonuçlar, ilk günden sonra dahi katılımcıların %53’ünün ‘tatlı krizinin’ azaldığını, 4. günde bu oranın %79’a çıktığını gösterdi. 3 günden sonra birçok katılımcı yemek tercihleri konusunda daha çok kontrol sahibi olduğunu hissetmeye başladı.

Çalışmanın sonunda, katılımcıların %87’si kilo verdi. 2 haftalık sürede kilo verme ortalaması 1,3 kilogram olarak ölçüldü. Katılımcıların %80’i daha az tatlı yedi ve gıda tercihlerini daha iyi kontrol edebildiğini hissettiğini söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz