Alkollü içkilerde vergiler çok yüksek, fiyatlar anormal pahalı. Sahte içkide vergi yok, ucuza geliyor. Ucuzluk beraberinde ölümleri getiriyor.
Çocuk cinayetleri, kadın cinayetleri, iş cinayetleri, adi cinayetler…
Şimdi de sahte içki cinayetleri.
Sanayide boya inceltici, teksir makine sıvısı, cam temizleyici, antifriz gibi maddelerin yapımında kullanılan metil alkol ile…
Sahte içki üretiliyor.
Bu da ölümlere yol açıyor.
Şu anda ölü sayısı 103’e yükselmiş bulunuyor, yoğum bakımda tedavi görenlerin sayısı her an değişiyor, şimdilik 20 kişi olduğu belirtiliyor.
Önceleri sıradan bir haber gibi. Ama, hayatını kaybedenlerin sayısı artınca, yurt içinde ve dışında dikkatler bu ölümlere, daha doğrusu sahte içki cinayetlerine çevriliyor.
Körlük ve ölüm
İstanbul Tabip Odası sahte içki üretimiyle ilgili açıklamasında:
“Sahte içki tüketildikten sonra ilk beş saatte gerçek içkiye benzer sarhoşluk belirtileri göstermektedir. Zehirlenmenin ilk belirtileri genellikle sahte içki alımından 10 – 24 saat sonra görülmeye başlar. Sahte içki göz sinirlerini tahrip eder, körlük oluşur. Alınan miktara göre, ölümle sonuçlanabilir”.
İstanbul Tabip Odası tedavi yöntemine geliyor, ama…
“Metil alkol zehirlenmesinde tedavinin ilk adımı etil alkol uygulamasıdır. Ne yazık ki, son yaşanan sahte içki zehirlenmelerinde İstanbul’da pek çok hastane etil alkol stoğu açısından hazırlıksız yakalanmıştır”.
Sahte içki cezası
Sahte içki üretenlerle ilgili Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun kararları var. 17 Aralık 2021 tarihli kararında Yargıtay:
“Sahte içki üreten ve satanların kasten adam öldürmekten 25 yıla kadar yargılanmasına…”
Ancak, bu ceza aynı kurulun 5 Nisan 2022 tarihli kararıyla:
“Sahte içki üreten ve satanların kast değil, bilinçli taksir ile sorumlu tutulmasını öngören içtihat değişikliği olarak belirleniyor”.