Uzmanına sorduk: Ekmek yemeyip de ne yapalım?

MESUDE ERŞAN

Buğday, buğday ürünleri ve bilhassa ekmek, bizimki gibi ülkeler için önemli besin kaynakları. Ancak son yıllarda giderek büyüyen obezite sorunu, buğday tüketimine bağlanıyor. Buğdayın girdiği hiçbir gıdanın tüketilmemesi öneriliyor. Tabii bir de hiç bitmeyen GDO ve gluten meselelerimiz var.

Yıllardır buğday ve tohum bankacılığıyla uğraşan Aksaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alptekin Karagöz’e tam da bu konuları sorduk.

‘Bir gram bile genetiği değiştirilmiş buğday üretimi ve satışı yok

Karagöz, dünyanın hiçbir yerinde genetiği değiştirilmiş herhangi bir buğday çeşidine ait tohumluk ekilmediğini söyledi: “Türkiye’de genetiği değiştirilmiş (GDO) buğday ve bundan üretilen ekmek dâhil hiçbir unlu mamul yok. Dünyada da bir gram bile genetiği değiştirilmiş buğday satışı yok. İngiltere ve İsrail’de laboratuvarda, araştırma için üretilmiş. Ancak ekim, üretim yapılmamış. Fusarium (mantar grubu) ve total herbisite (geniş ve dar yapraklı tüm yabancı otları öldüren) dayanıklı buğday geliştirme çalışmaları ve üzerinde durdukları çeşitler, tüketicilerin benimsememesi ve pazarlama endişeleri nedeniyle gündemden düştü.” 

GDO üretmiyor ama satın alabiliyoruz

2010’da çıkarılan Biyogüvenlik Kanunu’yla Türkiye’de genetiği değiştirilmiş bitki ve hayvan üretimi yasaklandı. Ancak aynı kanun GDO ithaline izin verdi.

Kanunun ABD’nin diretmesiyle çıkarıldığını belirten Prof. Dr. Karagöz şöyle diyor: “Ülkede genetiği değiştirilmiş ürün üretilmesi yasak ama ithali ve kullanılması değil. Türkiye’de üretilmesini asla istemem. Çünkü vejetasyonumuz çok değerli. Amerika’nın umurunda değil. Dışarıdan GDO’lu mısır, soya alabiliyoruz ama kendi çiftçimiz ekemiyor. Bu gayri ahlaki bir şey. Hem üretilmesi hem de kullanılması yasak olsaydı tutarlı olurdu. Kanunu hazırlayanlara ‘Bu saçmalığı nasıl yaptınız? Vicdanınız rahat mı?’ diye sorduğumda,  ‘Dışarıdan çok baskı geldi, böyle yapmak zorunda kaldık’ dediler. Amerika kendi ürününü satmak için, ülkemizde genetiği değiştirilmiş organizmayı üretmemizi engelliyor. Kendi ürettiği mısırı, soyayı satıyor. Biyoçeşitlilik Çeşitlilik Sözleşmesi’ne ABD taraf da değil.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Meteoroloji’den 15 il için sarı kodlu uyarı: Gök gürültülü sağanak bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 3 Mayıs hava durumu raporunu paylaştı....

ESK’dan skandal açıklama!

ESK’dan hijyen mevzuatına aykırı ithal et satışıyla ilgili skandal...

“Buğday, piyasa dinamiği açısından sirküle olmalı”

Yaklaşan buğday hasadı öncesi Türkiye ve dünya piyasasını değerlendiren...

AB coğrafi işaretli Milas yağlı zeytini hakkında merak edilenler

Zeytinyağı ve yağlı zeytin ile AB’nin iki ürününü tanıdığı...