Tarımın 2023 karnesi

Tarım sektörü, 2023 yılında üretim artışların ve düşüşlerin yaşandığı bir yıl olarak kayıtlara geçti. En çok üretilen 20 tarım ürününden 15’i çiftçiyi kısmen memnun ederken, 5’i ise kaybettirdi. Buğday gibi tahıl ürünlerinde bahar yağışlarının etkisiyle rekolte artışları yaşanırken, ayçiçeğinde ise kuraklığın etkisiyle rekolte yüzde 70 düştü.

Türkiye tarım sektörü, 2023 yılında tüm olumsuzluklara rağmen zorlu bir yılı daha geride bıraktı. En çok ekimi yapılan 20 üründen 15’i çiftçileri kısmen de olsa memnun ederken, 5 üründe ise düşük fiyat ve rekolte nedeniyle kaybetmesine neden oldu. Geçen yılının şubat ayından sonra bahar yağışlarının iyi geçmesiyle tahıl grubunda rekolte artışları yaşandı.

Buğday ve arpa üretimi son yılların en yüksek rakamına ulaştı. Ancak 2023 yılında mısır, pamuk, ayçiçeği, narenciye ve mercimek ekimi yapan çiftçiler için çok zor bir yıl geçti. Özellikle daha geç hasat yapılan ayçiçek gibi ürünlerde ise aşırı kuraklık ve sıcaklardan dolayı rekoltede yüzde 70 oranında kayıplara yıl açtı. Mısır, arpa ve narenciye üretiminde yüksek rekolteye rağmen, fiyatın düşük olması, üreticinin zarar etmesine neden oldu.

Yine tarım girdileri olan mazot, gübre, ilaç ve işçi maliyetlerindeki artış çiftçileri ciddi anlamda olumsuz etkilemeye devam ediyor. Diğer yandan tarım sektörü, ilk çeyrekte yüzde -3,8 daralırken, ikinci çeyrekte yüzde 1,2 ve üçüncü çeyrekte yüzde 0,3 büyüme kaydetti.

Büyüme rakamları açısından bakıldığında iyi bir yıl geçirmeyen sektör, deprem etkisiyle ilk çeyrekte ciddi bir gerileme yaşadı. Daha sonraki çeyreklerde toparlanmaya başlayan sektör, tam olarak güçlü bir büyüme sergileyemedi. Tarımda girdi maliyetlerindeki yükselişin sürmesi, beraberinde gıda enflasyonun artmasını tetikliyor.

BUĞDAY Buğday üretimi 2023’te 22 milyon tonluk rekolte ile son yıllarda üretimi artan ürünlerin başında geldi. Bir önceki yıla göre üretimi yüzde 11,4 artış gösterdi. Devletin TMO aracığıyla buğday üretimini desteklenmesi ve alım politikası doğrultusunda yılı rekor alımla kapattı. TMO, uluslararası piyasadan bağımsız, buğday alım fiyatını önceki yıla oranla yüzde 24 üzerinde açıkladı. Çiftiler, fiyattan çok memnun olmamasına rağmen, rekoltedeki artış ile fiyatı dengelemiş oldu.

ARPA Buğdaydan sonra en çok ekilen arpa üretimi ise geçen yıl yüzde 8,2 artış ile 9,2 milyon ton gerçekleşti. Yine buğdayda olduğu gibi arpa üretimindeki yükseliş ve fiyatının yüzde 21 artması çiftçi için kötü sayılmayacak bir yıl geride kaldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Ferit Barış Parlak: Enerji Lisesi; Tarım Lisesi; Tasarım Lisesi…

Yıl 2018… Milli Eğitim Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı arasında protokol...

Çiftçi buğdayda 15 TL taban fiyat bekliyor

Buğday hasadına sayılı günler kalmasıyla çiftçi temsilcileri, hasat öncesi...

Meteoroloji’den 34 il için sarı kodlu uyarı: Gök gürültülü sağanak bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2 Mayıs hava durumu raporunu paylaştı....

Konya Ovası’nda bitkiler strese girdi: Rekolte beklentisi düştü

Konya Ovasında kıraç alanlarda bitkiler strese girdi, rekolte beklentisi...