Tarımda kullanılan pestisitler, insan bedenine ‘tepeden tırnağa‘ zarar veriyor. Hiçbir yöntem sebze ve meyvelerdeki kalıntıları tamamen temizlemeye yetmiyor. Ancak yüzeydeki kalıntıların bir miktarını yıkamayla uzaklaştırmak mümkün.
Avrupa Komisyonu’nun gıdayla ilgili bildirimlerin yapıldığı veri tabanı Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) var. Buradaki bildirimlere baktığımızda listede neredeyse her gün Türkiye oluyor. Nedeniyse pestisitler ve zararlı maddeler. Avrupa ülkeleri Türkiye’den gelen ürünleri bu nedele sınırdan geri gönderiyor.
Diken’in peş peşe gündeme getirdiği pestisit haberleri üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı açıklama yapmıştı. Bakanlık , Avrupa sınırından ‘zehirli madde’ denerek geri gönderilen gıdaların yüzde 100 kontrol edildiğini, mevzuata uygun olmayan ürünlerin imha edildiğini savunmuştu. Ancak imha işlemlerine dair kamuoyuyla herhangi bir belge paylaşılmamıştı.
Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Çağatay Güler, pestisitlere ‘canlıkıran‘ demeyi tercih ediyor. Sadece besinleri değil, toprağı, yararlı pek çok canlıyı, havayı, suyu da zehirleyen bu kimyasalları hayatımızdan uzak tutabilmek son derece zor.
İçine işleyenleri çıkarmak olanaksız
Yüzeydeki pestisit kalıntılarının yüzde 75-80’i soğuk suda yıkamakla uzaklaştırılabiliyor. Ancak pestisitler sebze ve meyvelerin sadece yüzeyinde değil. Köklerle emiliyor. Sebze ya da meyvenin dokusuna işliyor. Bunları herhangi bir yöntemle çıkarmak, temizlemekse olanaksız.