Mine Ataman: Dr. Mehdi Eker, tarımı yönetmeye bilgi ve hikmet gerek

Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezi (TARPOL), tarıma dair 75 milyon ve­riyi analiz ederek Sektörel Araştırmalar ve Ekonomik Göstergeler Raporu’nu “Tarpoviz­yon” adı verilen web tabanlı portal aracılığıy­la kullanıma sundu.

Raporda bitkisel/hayvan­cılık/tarım havzaları ile ilgili makro ve bölge­sel bilgiler yer alıyor. Raporun ikinci fazında iklim/toprak/su gibi veriler, tarım ve gıda sek­törüne dair yapay zekâyla elde edilecek öngö­rüler yer alacak.

Tarımdaki her tecrübenin bir maliyeti var, atıl kalmamalı

Evrende milyarlarca veri, verilerin birlikte­liğinde sonsuz algoritmalar saklı. Etkin strate­ji oluşturma, verileri doğru analiz etme ve veri­de saklı mesajı doğru okuyabilmekle mümkün. Eker’in tarımı yönetmek için “bilgi ve hikme­te gerek var” sözündeki “hikmetin” “vatanse­verlik/yetkinlik/veri aklı/entelektüel farkın­dalık” olduğunu tahmin ediyorum. Eker, “mil­yonlarca veri Tarpol uzmanları tarafından kuyumcu titizliğiyle işlendi. Geçmişte Tarım Bakanlığı’nda çalışan herkes bir tecrübe. Her tecrübenin devlete bir maliyeti var. Hedefimiz, tarım ve gıdaya dair entelektüel sermaye ve tecrübeyi tekrar tarım ekosisteminin hizmeti­ne sunmak” dedi.

İklime dayanıklı mahsuller üretilmezse kıtlık olur

Trends in Plant Science’de yayınlanan bir makaleye göre; “artık tarım yapmak imkânsız­laşıyor. Bilim insanları bir araya gelmeli, kamu güveni sağlanmalı. Zamanımız kalmadı.” Sera gazı emisyonlarının yüzde 26’sı tarım kaynak­lı olmasına rağmen küresel iklim fonunun sa­dece yüzde 4’ü iklime dayanıklı gıda sistemleri kurmaya yönelik.

Mikroalgler geleceğin tahıl ambarı

ABD Tarım ve Enerji Bakanlığı’nın destek­lediği bir araştırmaya göre kıyıda alg yetiştir­mek açlığı yok edebilir. Toprak ve Atmosfer Bi­limleri profesörü Charles Greene’e göre, “mev­cut gıda üretme şeklimizle, karasal tarıma olan bağımlılığımızla artık gıda üretme şansımız yok. Kıyılardaki su ürünleri yetiştiriciliği te­sislerinde tüm dünyanın ihtiyacı olan protein üretilebilir, mikroalgler dünyanın tahıl ambarı olabilir. Yüksek protein değerleri, ette bulunan temel aminoasitler ve mineraller, omega -3 yağ asitleri algleri mucizevi bir gıdaya dönüştürü­yor. Geleneksel gıdalara göre 10 kat hızlı büyü­yor, karbonu tutuyor.

Alglerden taşıyıcı anne

Bilim insanları 3,8 milyar yıl önce fotosen­tezi icat eden mavi-yeşil algleri et benzeri pro­teinler için taşıyıcı anne yaptı. Alglerin “et li­fi benzeri” protein iplikler üretmesini sağla­dı. Kopenhag Üniversitesi gıda profesörü Poul Jensen; “mikroalgler taşıyıcı anne olarak kul­lanılarak vücutlarında hayvan etindeki pro­teinler üretilebilir, üretilen gıdanın dokuları güçlendirilebilir. Mikroalgler geleceğin sığır­ları, bu gün süt ürünleri üretildiği gibi gelecek­te mikroalglerden günlük protein hasat edile­bilir, protein sağılabilir ” diyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tarım sigortasında “eğim” krizi

TARSİM’in, yüzde 6 eğimin altında kurulu meyve bahçeleri için...

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Üretimin devamı için destekler acilen ödenmeli

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,...

Çalışanlar dikkat! 2025’te günlük yemek parası ne kadar olacak? İşte beklenen zam…

2025 yılı için net asgari ücret, yüzde 30’luk artışla...

Meteoroloji’den çok sayıda il için uyarı: Gök gürültülü sağanak ve kuvvetli rüzgar bekleniyor

Meteoroloji, 25 Aralık hava durumu raporunu yayımladı. 17 il...