Mersinli çiftçilerin gözü destek ödemelerinde

Ülke genelinde yaşanan zirai dondan etkilenen çiftçilerin gözü destek ödemelerinde. Özellikle Tarsus’ta toplamda 21 bin 700 çiftçinin kayıp yaşadığını ifade eden Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, çiftçilerin ayakta kalabilmesi için hükümetten acil destek beklediklerini ifade etti.

Mersin genelinde mart ayında yaşanan ve et­kileri hâlen devam eden don ve dolu felaketi, binler­ce çiftçiyi büyük zarara uğrattı. Tarsus’ta aktif olarak Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı 8 bin 400 çiftçinin tamamı bu afetten etki­lendi. Toplamda 21 bin 700 çift­çi potansiyeline sahip olan bölge­de, özellikle sert çekirdekli meyve üreticileri ağır kayıplar yaşarken, Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ve­yis Avcı, çiftçilerin ayakta kala­bilmesi için hükümetten acil des­tek beklediklerini ifade etti.

İlçe Tarım Müdürlüğü’nün yaptığı ilk tespitlere göre yalnızca Tarsus’ta 5 milyar 350 milyon TL’lik hasar oluştu. Ancak bu zararın ne kada­rının ve ne zaman ödeneceği hâlâ belirsizliğini koruyor. Avcı, “Mas­raflar zaten çıkarılmış durumda. En azından bu zararın üçte biri karşılanmazsa çiftçimiz ayakta kalamaz” diyerek hem bölge çift­çisinin beklentisini hem de duru­mun aciliyetini vurguladı.

Don felaketi sonrası sigorta sisteminin etkinliğinin de yeni­den gündeme geldiğini hatırlatan Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ve­yis Avcı, “Çiftçilerin TARSİM si­gortası yeterince katkıda bulun­madı bunun sebebi de ürünün para etmeyecek korkusu ve don priminin yüksek olmasıdır, her ne kadar devletimiz don teminatına yüzde 65 destek olsa da maalesef ki çiftçimizin gelir durumunun bozukluğu don teminatının çift­çiye düşen kısmının 4 bin 200TL dekara maliyeti don poliçe bede­lini ödeyememe noktasına getir­miştir, TARSİM’in zorunlu ha­le getirilmesi gerekiyor.

Sigorta havuzu tüm çiftçilerin katkısıy­la güçlenmeli. Aksi halde afet za­manında TARSİM olmadığı için ödeme yapılamıyor” dedi. Devle­tin TARSİM sigorta primlerinin yüzde 65’ini karşıladığını hatırla­tan Avcı, bu sistemin sürdürüle­bilir olması için daha kapsayıcı ve zorunlu bir modele geçilmesini, prim havuzunun, üretimden ge­len gelirle desteklenip, afet sonra­sı bu fondan ödeme yapılması ge­rektiğine dikkat çekti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Zirai donun bıraktığı hasar 21 milyar lira

TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu toplandı. Komisyonda zirai...

Kuraklıkla boğuşan çiftçi bu yıl buğday fiyatının yüksek açıklanmasını istiyor

Kuraklık nedeniyle Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’da birçok tarlada hasat...

Meteoroloji’den çok sayıda il için uyarı: Gök gürültülü sağanak bekleniyor

Meteoroloji, 29 Mayıs hava durumu raporunu yayımladı. 11 il...

28 Mayıs taklit-tağşiş listesi: Tohum yağı karıştırılan zeytinyağları

Tarım ve Orman Bakanlığı, 28 Mayıs tarihli taklit-tağşiş yapılan...