Koridorun devamı unda Türkiye’nin liderliği için kritik

Rusya’nın defakto sonlandırdığı tahıl koridoru anlaşması Türkiye’nin lider olduğu un ihracatını sekteye uğratacak. EKONOMİ gazetesine konuşan un üreticilerine göre rekoltenin iyi olduğu bir sezon yaşanması nedeniyle Türk üreticiler çok etkilenmeyecek ancak fiyatlarda yüzde 3-4’lük bir artış söz konusu.

Rusya küresel gıda krizini hafifleten ve gıda enflasyonunu yavaşlatan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı askıya aldı ve şimdi Ukrayna limanlarına giren her gemiyi “askeri gemi” olarak sayacağını duyurdu. Bu da Ukrayna’nın tahıl ihracatında rotayı Tuna nehrine çevirmesine neden oldu. Fakat anlaşmanın askıya alınması sadece denizcilik sektörünü değil, Türkiye’nin ihracat lideri olduğu un üreticilerini de etkileyebilir.

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin EKONOMİ gazetesine değerlendirmelerde bulunan sektörün önde gelen isimleri, yurtiçi buğday rekoltesinin bu sezon yüksek olması sayesinde Türkiye’deki üreticilerin çok etkilenmeyeceğini, fiyatlardaki artışın sadece yüzde 3-4 bandında kalacağını aktarıyor. Öte yandan Türkiye’nin un ihracatındaki dünya liderliği açısından koridorun yeniden açılmasının kritik öneme sahip olduğu görüşü de paylaşılıyor.

Buğday fiyatları %8 sıçrama sonrası sakinleşti

Şikago Borsası’nda (CBOT) en çok işlem gören buğday vadelilerin fiyatı TSİ 16:37 itibariyle yüzde 1 düşerek 7,20 dolar- bushel düzeyine geriledi. Ancak çarşamba günü fiyatlar yüzde 8’in üzerinde artışla 26 Haziran’dan bu yana en yüksek düzey olan 7,50 dolar- busheli görmüştü. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği Mart 2022’de buğday fiyatları 13,63 dolar – bushel ile tarihi rekorunu kaydetmişti. Şu anda fiyatlar bu rekor seviyelerin çok altında.

IGC buğday rekolte öngörüsünü düşürdü

Temmuz 2022’de Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin arabuluculuğu ile İstanbul’da imzalanan ve üç kez uzatılan anlaşmanın geçen hafta sonlandırılmasının ardından Uluslararası Hububat Konseyi (IGC) dün 2023/24 sezonuna ilişkin küresel buğday üretimini 2 milyon metrik ton düşürerek 784 milyon tona düşürdü.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Pakistan ziyareti sırasında anlaşmanın tekrar uzatılması için uluslararası topluma çağrı yaparken, Pakistanlı mevkidaşı Bilawal Bhutto Zardari de Kuleba’nın açıklamalarını destekledi ve “konuyu BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e götüreceğini” söyledi. BM tahminlerine göre anlaşma küresel gıda fiyatlarını yüzde 20 düşürmüştü. Chornomorsk limanına yapılan son saldırı sonrası 60 bin ton buğdayın yok olduğunu ve liman altyapısının zarar gördüğünü aktaran Ukraynalı yetkililer, imha olan buğdayın destinasyonunun Çin olduğunu bildirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

ENAG’a göre yıllık enflasyon yüzde 124,35

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 124,35...

TÜİK enflasyon verilerini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı....

Meteoroloji’den 15 il için sarı kodlu uyarı: Gök gürültülü sağanak bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 3 Mayıs hava durumu raporunu paylaştı....

ESK’dan skandal açıklama!

ESK’dan hijyen mevzuatına aykırı ithal et satışıyla ilgili skandal...