Nestlé’ye ciddi suçlama!

Yeni bir rapor, Nestlé’nin yoksul ülkelerde sattığı bebek ürünlerinde ilave şeker bulunduğunu, ancak başlıca Avrupa pazarındaki ürünlerinde şeker bulunmadığını öne sürdü.

Raporda yer alan suçlamalar, İsviçreli STK Public Eye (T. Halkın Gözü) ve Uluslararası Bebek Maması Eylem Ağı (IBFAN) tarafından, farklı ülkelerde satılan Nestlé bebek maması ürünlerinin beslenme profillerine ilişkin yapılan bir araştırmanın ardından geldi.

Rapor, bir ila üç yaş arası çocuklara yönelik ürünlerde sakaroz veya bal formunda şeker tespit edildiğini öne sürdü. Raporun yazarları ise bu durumun Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yönergelerine aykırı olduğu iddiasında.

Obezite ve kronik hastalık riskini sınırlamak amacıyla BM kuruluşu 2022 yılından bu yana bebekler ve üç yaşın altındaki küçük çocuklara yönelik ürünlerde ilave şekerin yasaklanması çağrısında bulunuyor.

Tayland’da altı gram şeker varken, İngiltere ve Almanya’da hiç yok mu?

Rapor Nestlé’nin 2 markasına odaklanıyor; Cerelac (Mucilon olarak da pazarlanıyor) ve Nido (bazen Dancow olarak da markalanıyor). Euromonitor’un Public Eye’a verdiği bilgiye göre Cerelac, 2022 yılında 1 milyar doları aşacak satışlarıyla dünyanın bir numaralı bebek tahıl ürünü markası.

İngiltere ve Almanya’da, altı aylık bebeklere yönelik Celerac buğday bazlı tahıl ürünleri ilave şeker içermezken, aynı durum düşük ve orta gelirli ülkelerde satılan ilgili üründe geçerli değildi. En yüksek şeker dozu Tayland’da (porsiyon başına 6 g) kaydedilirken, bunu Etiyopya (5,2 g), Güney Afrika (4 g), Pakistan (2,7 g), Hindistan (2,2 g) ve Bangladeş (1,6 g) takip etti.

Araştırmacılar genel olarak, Nestlé’nin Afrika, Asya ve Latin Amerika’daki ana pazarlarında satılan ve incelenen 115 Cerelac ürününden 108’inin (%94) ilave şeker içerdiğini iddia ediyor.

Süt tozu ürününlerinin yüzde 72’si ilave şeker içeriyor

Public Eye tarafından görülen Euromonitor verilerine göre Nestlé’nin Nido süt tozu markası, bir ila üç yaş arası çocuklara yönelik ürünlerde 1 milyar dolarlık küresel satış rakamını aştı. Euromonitor’un analizine göre Nestlé tarafından bazı düşük ve orta gelirli ülkelerde satılan ve test edilen 29 Nido ürününden 21’i (%72) ilave şeker içeriyor.

Her bir pazarda ne kadar ilave şeker bulunduğuna ilişkin bulgular ise farklılık gösteriyor. Rapora göre, Brezilya ve Filipinler’de bir yaşından büyük çocuklar için üretilen Nido toz sütlerde ilave şeker bulunmazken, Panama’da satılan bir üründe porsiyon başına 5,3 g’a kadar ilave şeker tespit edildi. Nicuragua’da bir Nido süt tozu ürününün porsiyon başına 4,7 g, Meksika’da ise 1,8 g içerdiği tespit edildi.

Nestlé’ye ciddi suçlama!

Nestlé reçetesini neden ülkeden ülkeye değiştiriyor?

Bebekler ve üç yaşın altındaki çocuklar için gıda ürünlerinde ilave şeker ve tatlandırıcıların yasaklanması çağrısında bulunan DSÖ, endüstrinin bu duruma yanıt vermesini istiyor. WHO Beslenme ve Gıda Güvenliği Departmanı Direktörü Dr. Francesco Branca Public Eye ve IBFAN’a yaptığı açıklamada, “Bu çalışma, çocuklar için gıda ortamının yeniden şekillendirilmesi için acil eylem ihtiyacını vurguluyor” dedi.

Nestlé, erken çocukluk dönemine yönelik ürünlerinin besinsel kalitesinin arkasında durmakta ve çocukların büyüme ve gelişimine uyarlanmış yüksek kaliteli bileşenler kullandığını söylüyor. Bir şirket sözcüsü “Çocuklara yönelik beslenme, sağlık ve zindelik ilkelerini aynen uyguluyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz her yerde portföyümüz, etiketleme gereklilikleri ve şekerleri de kapsayan karbonhidrat içeriği eşikleri dahil olmak üzere yerel yönetmeliklere veya uluslararası standartlara uygundur.” dedi. Nido ve Cerelac tariflerinin neden farklı coğrafyalarda değişiklik gösterdiğine gelince, yönetmelikler ve yerel malzemelerin mevcudiyeti de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olarak ‘küçük farklılıklar’ olduğu söyleniyor. Firmaya göre bu farklılıklar ürünlerin kalitesinden ‘hiçbir şekilde’ ödün vermiyor.

Nestlé geçtiğimiz on yıl içinde bebek gevrekleri portföyündeki toplam ilave şeker miktarını %11 oranında azalttı ve 12-36 aylık küçük çocuklara yönelik Nido büyüme sütlerinde tüm ilave şekerlerin (sakaroz ve glikoz şurubu) aşamalı olarak kaldırıldığını söyledi.

www.gidahatti.com/haber/19988402/nestleye-ciddi-suclama?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Gıda işletmelerine 227 milyon lira ceza

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024 yılında gıda...

Buğdayın taban fiyatı ne zaman açıklanacak? Çiftçi merak içerisinde

Hasat yapan yüzlerce çiftçi, buğdayın taban fiyatı ne zaman...

Kurbanda düve hayvan kesimi endişe yaratıyor

Kurban Bayramı için doğu illerinden hayvan sevkiyatlarında bu yıl...

TKDK’dan Van’a 456 milyon TL’lik yatırım

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Van İl...