Kahve keyfinizin ‘ormanlara’ bilançosu ağır!

Prof. Dr. Yusuf Serengil, “Yılda 20 milyon ton karbondioksit eşdeğeri civarında emisyon yutma kapasitesindeki ormanlık alan, kahve plantasyonları için yok ediliyor. Bu, belki yüzbinlerce otomobile eş değer miktarda emisyon anlamına geliyor. Dolayısıyla kahve odaklı ormansızlaşmanın dünyaya bilançosu çok ağır” diyerek, geleceğe ilişkin uyarılarda bulundu.

Dünyada en çok tüketilen içecekler arasında yer alan kahvenin bilinçsiz üretimi, ormansızlaşmadan biyoçeşitlilik kaybına varan birçok çevresel soruna yol açarken, bilinçsiz tüketim bu sorunları daha da derinleştiriyor.

Kahve, tropikal kuşakta ve Nepal, Çin ve ABD gibi bu kuşağın dışında yer alan toplam 78 ülkede, yaklaşık 11 milyon hektar alanda üretiliyor.

DEĞERİ YAKLAŞIK 173 MİLYAR ABD DOLARI

ABD’deki farklı üniversitelerden bir araya gelen bilim insanlarının hazırladığı ve Amerikan Tarım Bilimleri Derneği tarafından yayımlanan “İklim Değişikliği, Karbondioksit ve Haşere Biyolojisi, Geleceği Yönetmek: Bir Vaka Çalışması Olarak Kahve” adlı çalışma, kahve endüstrisinin 2012 yılında dünya çapındaki tahmini değerinin yaklaşık 173 milyar ABD doları olduğunu gösteriyor.

2050’DEKİ TEHLİKE…

Kahvenin, Latin Amerika’da tarımsal gayrisafi yurt içi hasılanın en büyük bileşeni olduğunu ortaya koyan çalışmada, Etiyopya’da yaklaşık 4 milyon hanenin, Tanzanya’da ise yaklaşık 2,4 milyon kişinin, geçimlerini kahve üretiminden sağladığı belirtiliyor.

İklim değişikliğinin kahve üretimine etkisi üzerine odaklanan araştırmaya göre, 2050’ye gelindiğinde sıcaklıkların artması ve yağışların azalması nedeniyle Meksika ve Orta Amerika’daki kahve üretimine uygun alanların olumsuz etkileneceği tahmin ediliyor. Meksika’daki en önemli kahve yetiştirme bölgesi olan Sierra Madre de Chiapas’taki kahve üretiminin yüzde 97 oranında azalarak 246 bin 400 hektardan 6 bin hektara düşeceği öngörülüyor.

Araştırmayı gerçekleştiren uzmanlar, Orta Amerika’daki günümüzde deniz seviyesinden 1.200 metre yükseklikte olan ve kahve üretimi için en ideal koşullara sahip bölgenin 2050’ye gelindiğinde deniz seviyesinden bin 600 metre; Kenya’da bin 400 ila bin 600 metre yükseklikteki kahve yetiştirmeye en uygun bölgelerin ise 2050’ye gelindiğinde bin 600 ila bin 800 metre yüksekliğe kayacağına dair tahminlerini paylaşarak, bu durumun Kosta Rika, El Salvador, Guatemala, Honduras ve Nikaragua’daki kahve üretimleri üzerinde ciddi etkileri olacağı yönünde uyarıda bulunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Meteoroloji’den 35 il için sarı kodlu uyarı: Toz taşınımı ve sağanak bekleniyor

Meteoroloji'nin 26 Nisan hava durumu raporuna göre Ankara dahil...

‘’Doğru politikalarla 3 yıl içinde et sorunu kalmaz’’

Artan kırmızı et fiyatlarına karşı sektör temsilcileri de harekete...

Marmarabirlik, ortaklarına 600 milyon lira ödeme yapacak

Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), 2023-2024 yılı...