Restoranlardan isyan: Kötü olan biz değiliz, enflasyon!

Fahiş fiyat uygulamaları iddialarıyla restoranlar için hafta sonu başlatılan boykotta aklıselimin galip geldiğini ve restoranlarda herhangi bir düşüş yaşanmadığını belirten sektör temsilcileri, “Suçlu biz değiliz, enflasyondur” dedi. İş insanları alım gücü düştüğü için artık her şeyin pahalı hale geldiğini belirtti.

Son dönemde sıkça tartışılan ve geçen haftasonu boykot boyutuna taşınan restoranlarda yeme içmenin maliyeti, İstanbul Ticaret Odası (İTO) meclisine de taşındı. İTO 17. Restoran ve Yiyecek İçecek Meslek Komitesi Başkanı Ebru Koralı, sektörün uzun süredir haksız yere töhmet altında bırakıldığını savundu ve ekledi: “Kötü olan biz değiliz kötü olan enflasyondur.” Bu durumu son yıllarda maliyetlerde meydana gelen değişimler ile anlatan Koralı, “Restoranların giderlerinde satılan malın maliyeti yüzde 33, personel gideri yüzde 30, enerji gideri ki daha önce arada kaybolurdu hiç hesaplamazdık yüzde 10, kira yüzde 10 ve diğer giderler yüzde 5… Geriye kalan yüzde 12’lik kısım ise vergi öncesi brüt kar! Restoranlar çok kazanıyor diyorlar ya; o çok kazanmak yüzde 12’nin içinde. Bazı restoranlarda bu rakam yüzde 7-8’e düşüyor. Bizim sektörümüzde tablo budur. Elbette haksız kazanç sağlayanlar var. Oralara ben de gitmiyorum, gidiyorsam da kabul ediyorum. Siz de seçiminizi yaparken doğru düzgün, güvenilir işletmelere gidin” diye konuştu.

Restoranlar hala dolu

Son zamanlarda Türkiye’de yaşanan pahalılık durumu, restoranlara da yansımış ve işletmeler, menülerde fahiş fiyat uygulamakla suçlanmıştı. Söz konusu gelişmeye paralel olarak tepkisini göstermek isteyen sosyal medya kullanıcıları, #fahişyemeğeboykot hashtagiyle haftasonu uygulanmak üzere kampanya başlatmıştı. MTM Medya Takip Merkezi verilerine göre, sosyal medya kullanıcıları, bu konuda 200 bini aşkın paylaşım yaptı. Peki haftasonu başlatılan boykot, başarıya ulaştı mı? Görüştüğümüz restoranlar işletmelerde doluluk oranında her hangi bir düşüş yaşamadıklarını dile getirdi. Bahçeşehir bölgesinde faaliyet gösteren bir işletmenin görevlisi, haftasonu için ise, “Buralarda işletmelerde bir düşüş yaşamadık. İstanbul zaten çok kalabalık bir şehir. Haliyle gelmeyenin yerini mutlaka bir başkası alıyor ve bu da restoranların boykotu hissetmesine mani oluyor” değerlendirmesinde bulundu. Görüşmeği yaptığımız 23 Nisan günü ise tatil günü olmasının da etkisi ile restoranlarda adeta oturacak yer yoktu.

Aynı zamanda Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Genel Sekreteri de olan Ebru Koralı, İTO meclis toplantısında yaptığı konuşmada, restoranların her sene Bodrum’da uygulandığı iddia edilen yüksek lahmacun fiyatları ile de gündeme geldiğini hatırlatarak, “Ben, hiçbir sene o fiyata lahmacun yemedim. Kişisel tercih olan bir durum bu. Kötü olan biz değiliz, kötü olan enflasyon. Gıda enflasyonunda 70’lerdeyiz. Bizden sonra gelen ülke yüzde 7’lerde. Onun için bunun faturasını restoranlara çekmek doğru değil. Burada hep birlikte planlanması gereken bir realite var. Ama biz günah keçisi olduk, biz boykota uğradık. Kasap döner sap döner, gün gelir hesap döner.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Çiftçilere 445 Milyon Liralık Tarımsal Destek Ödemesi Yapılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 445 milyon 249...

TBMM Başkanlığı’na sunuldu… Fahiş fiyata ceza artıyor

Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren...

İlk 8 ayda yaklaşık 1,6 milyar dolarlık fındık ihraç edildi

Türkiye, 2023-2024 fındık ihracat sezonunun 8 aylık döneminde 1...

Soğanlısı da soğansızı da zirve yaptı: Menemen Endeksi 777.94 seviyesine çıktı

Şehriban Kıraç Asgari ücretli artık menemen bile pişiremeyecek duruma geldi....