Halil Bader Arslan: Yemek boykotu işe yarar mı?

Bu hafta sonu restoranlardaki fiyat artışlarından şikayet eden büyük bir kitle dışarıda yemeğe çıkmayı protesto etti. Son yıllarda ve özellikle de yakın dönemde sizler de ya bizzat restoranlardaki fiyatlardan rahatsız oldunuz, ya da olanların eleştirilerini dinlediniz.

Dört kişilik bir ailenin çorba, pide ve ayrandan oluşan mütevazı bir yemek menüsü 2. ve 3. sınıf lokantalarda ortalama 1500 TL tutuyor. Porsiyon döner fiyatı 350 TL civarında. Dönerin beşiği Türkiye’deki bu fiyat, Almanya’da en pahalı döner fiyatının da üzerinde.

Dışarıda yemek, giderek bir lükse dönüştü. Özellikle 2021 sonunda başlayan ultra gevşek para politikası döneminde yemek fiyatları ve yemek harcamalarında artış hızlandı. TCMB verilerinde 2015 yılını 100 kabul edildiğinde, Mart 2024 itibarı ile toplam harcamaların 27 katına, yemek harcamalarının ise 44 katına çıktığını görüyoruz.

Kredi kartı ve banka kartı ile yapılan harcamalarda yemek harcamalarının payı 2015 başında yüzde 3 civarında iken, geçtiğimiz aylarda yüzde 6’ya ulaştı, Mart ayında ise yüzde 5’e geriledi.
Yemek fiyatlarındaki rahatsız edici artışın birden çok nedeni var. Her şeyden önce Türkiye’de gıda fiyatları son derece yüksek. Et, süt, yumurta, bal üretiminde dünyada ilk sıralarda gelmemize rağmen bu ürünlerin perakende satış fiyatlarında da ilk sıralarda geliyoruz. Benzer şekilde meyve sebze fiyatları da diğer ülkeler ile kıyaslandığında ucuz değil.

İkincisi, 2021 sonunda politika faizinin enfl asyonu altına çekilmesi; kur ve enfl asyondaki sıçramaya rağmen faiz indirimlerine devam edilmesi, tüketimin görülmemiş bir şekilde artması ile yaşanan süreç. Giderek bir tüketim toplumu haline geliyoruz. Zor kazanılan parayı kolayca harcıyoruz.

Son yıllarda kafe ve restoran sayısındaki artış sizin de dikkatinizi çekiyor olmalı. 2022 sonu itibarıyla TÜİK verilerine göre Türkiye’de yiyecek-içecek hizmeti veren 286 binden fazla işletme var. TÜİK’te daha güncel bir veri yok ama TOBB’un her ay açıkladığı kurulan-kapanan şirket verilerine göre 2022 ve 2023’te konaklama ve yiyecek sektöründe kurulan (gerçek-tüzel) şirket sayısı rekor düzeye ulaştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

ENAG’a göre yıllık enflasyon yüzde 124,35

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) 12 aylık enflasyonu yüzde 124,35...

TÜİK enflasyon verilerini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı....

Meteoroloji’den 15 il için sarı kodlu uyarı: Gök gürültülü sağanak bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 3 Mayıs hava durumu raporunu paylaştı....

ESK’dan skandal açıklama!

ESK’dan hijyen mevzuatına aykırı ithal et satışıyla ilgili skandal...