Dünyanın güçlü iklim fenomeni El Nino, küresel enflasyon, büyüme ve enerji güvenliği gibi pek çok alanda negatif etki yaratma riskleriyle yeniden dünya gündeminde. Olumsuz iklim koşullarının tarımsal üretimde yaratacağı kırılganlık ve tedarik zincirindeki olası bozulma ciddi baskı yaratabilir.
Yüksek enflasyon, negatif büyüme, göç dalgası, orman yangınları, gıda kıtlığı, enerji krizi…
Kimseyi korkutmak istemeyiz ama tüm bu riskleri tek başına tetikleyebilecek ve zincirleme reaksiyon yaratabilecek bir iklim fenomeni yeniden kapımızı çaldı. İspanyolcada “küçük oğlan” anlamına gelen El Nino’dan bahsediyoruz…
Son haftalarda ismini daha sık duymaya başladığımız ve bundan sonraki dönemde de büyük olasılıkla çok daha sık duyacağımız bir iklim olgusu El Nino. Biraz daha açmak gerekirse, Pasifik Okyanusu’nun Ekvator’a yakın orta ve doğu kesiminde su sıcaklıklarının ortalamanın 3-5 derece üzerine çıkmasıyla 3-7 yılda bir görülen iklim modelinden bahsediyoruz.
3 trilyon dolar: El Nino’nun 2029’a kadar küresel ekonomide yaratabileceği olası hasar
Geçen 3 yıl boyunca La Nina (küçük kız) olarak adlandırılan ve Pasifik Okyanusu’nun yüzey sularını serinleten olgu, nisan itibarıyla sona ermeye başladı. Aradaki nötr geçişin ardından döngü sırası şimdi El Nino’da.
3 trilyon dolarlık hasar verebilir
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) 4 Temmuz’da El Nino koşullarının belirtilerine yönelik ilk resmi açıklamasını yaptı. Zira dünyada ortalama sıcaklıklar 3 Temmuz’dan başlayarak aynı hafta içerisinde art arda rekorlar kırdı. WMO’ya göre temmuz ayının başı, bir bütün olarak gezegen için kaydedilen en sıcak hafta oldu.