İrfan Donat: Gıda enflasyonunda bu kış sert geçecek

Sinyaller iç açıcı değil. Gıda enflasyonunda OECD’de birinci, G-20’de ikinci, dünyada dördüncü sıradayız. Herkes haklı olarak merak içinde: Yazın gıda fiyatları bu kadar el yakıyorsa kışın bizi ne bekliyor?

Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre Türkiye’nin öncelikli sorunlarının başında ekonomi geliyor.
Şaşılacak bir durum değil. Yoksulluk artıyor; geçim sıkıntısı had safhada. Açıklanan her yeni veri mevcut durumu teyit ediyor. Son 60 yılın en yüksek ağustos ayı enflasyonuyla yüzleştik. Gıda enflasyonu ağustosta aylık bazda yüzde 8.5 oldu, yıllık bazda yüzde 72.86’ya yükseldi. OECD sıralamasında gıda enflasyonu en yüksek ülkeyiz. G-20 ülkeleri arasında Arjantin’den sonra ikinci sıradayız. Dünyada ise en yüksek gıda enflasyonu olan dördüncü ülkeyiz.

Maydanoz % 176 yeşil fasulye % 148 zamlandı

Çarşı, pazar ve marketlerde fiyatlar el yakmaya, mutfakta yangın büyümeye devam ediyor. Ve bunların hepsi gıda enflasyonu açısından fiyatların en makul seviyelere çekilmesi gereken dönem olarak kabul edilen ağustos ayında gerçekleşiyor. İşin daha da ilginç tarafı ise ağustos ayında fiyatları rekor zamlanan ürünlerin başında taze sebze ve meyveler geliyor. Verilerin detaylarına baktığımızda taze meyve ve sebze grubunun aylık yüzde 9.31 arttığını, yıllık bazda ise yükselişin yüzde 106’ya dayandığını görüyoruz. Sadece taze meyveler grubunda son bir aydaki fiyat artışı yüzde 15.5 seviyesinde.

Normal şartlarda yaz ayları sebze ve meyvenin en bol olduğu, dolayısıyla fiyatlarının geri çekildiği ve bu yüzden enflasyon açısından gıdada elimizin en güçlü olduğu dönem olması gerekir. Eskiden böyleydi… Ama artık değil. Son yıllarda gıda enflasyonunun yazı kışı kalmadı. Kışın patlıcan, domates, biber, fasulye, marul fiyatları pahalandığında hep şu argüman gündeme gelirdi: “E bunlar yaz sebzeleri… Ya mevsiminde yiyeceksiniz ya da kışın pahalı yemeyi kabulleneceksiniz.” Peki, bu tür ürünleri mevsiminde yemeyi tercih edenler bu yaz ne ile karşılaştı? Hazirandan bu yana yaz sebzeleri zam üstüne zam yedi. TÜİK’e göre, haziran-ağustos dönemini kapsayan son üç ayda sebze fiyatları yüzde 20’nin üzerinde arttı. Geçen yıla göre fiyatlar yüzde 81 yükseldi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Çiftçi buğdayda 15 TL taban fiyat bekliyor

Buğday hasadına sayılı günler kalmasıyla çiftçi temsilcileri, hasat öncesi...

Meteoroloji’den 34 il için sarı kodlu uyarı: Gök gürültülü sağanak bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2 Mayıs hava durumu raporunu paylaştı....

Konya Ovası’nda bitkiler strese girdi: Rekolte beklentisi düştü

Konya Ovasında kıraç alanlarda bitkiler strese girdi, rekolte beklentisi...

Tarım Kredi’nin Oruçoğlu Yağ Fabrikası alımında pis kokular!

Sadettin İnan Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Hüseyin Aydın, giderayak...