İdil Çimrin: Gökten üç elma düştü

Herkese merhaba. Bugün İdilika’nın Mutfağı’nda elmanın hikayesi ile karşınızdayım.
Faydaları saymakla bitmez, 100 gramında sadece 52 kalori bulunan, hem mistik, hem mitolojik, pek mübarek olan bu meyve, dünyada en çok tüketilen meyve olmanın haklı gururunu yaşıyor olsa da, elmadan yapılan tatlılar ve kurabiyeler de bu şöhretten nasibini alıyor.

ANAVATANI KAFKASLAR
Elma, gülgiller familyasının malus cinsinden olan ağaçlarının yenen meyvesidir. Her iki yarım kürenin ılıman iklim kuşağında yetişir. Çok eski çağlardan beri üretilen elma, aşılama yöntemiyle pek çok çeşide bürünerek çoğalabilmiştir . Elmanın anavatanı Anadolu‘yu da içine alan Güney Kafkaslardır. Ekolojik şartların uygunluğu ve gen merkezi olması nedeniyle elma, yurdumuzun hemen her yerinde çok eski yıllardan beri yetiştirilmektedir. Fakat en uygun kültür merkezleri yabanisinin yayılma alanlarına parelel olarak Kuzey Anadolu’da bulunmaktadır. Kuzey Anadolu, Karadeniz kıyı bölgesi ile İç Anadolu ve Doğu Anadolu yayları arasındaki geçit bölgeleri ve son yıllarda güneyde göller bölgesi elmanın önemli yetiştiricilik alanlarını oluşturmaktadır (Anonim, 2001). Dünya’da elma çeşitlerinin sayısı 6500’ü aşmaktadır. Türkiye’de ise bu sayı 460’ı bulmaktadır. Bunlar arasında kalite ve verim yönünden yüksek ve ticari anlamda yetiştiriciliği yapılanların sayısı çok azdır. En verimli elma çeşitleri Starking, Golden, Starkrimson, Gronny Smith, Starkspur, Beacon, Jonathan, Black Stoyman İmproved ve Amasya elmasıdır.


BESİN DEĞERİ YÜKSEK
Ülkemizde üretilen elma çeşitleri ise Starking, Golden, Starkrimson ve Amasya elmasıdır. İnsan sağlığı için çok faydalı olan elma, genellikle meyve olarak tüketilmekle birlikte sirke, şarap ve meyve suyu olarak da kullanılır. Ayrıca yemeklerde ve tatlılarda da sıkça kullanılır. Hoş kokulu ferahlık verici olmasının yanında besin değeri son derece yüksektir.

ELMANIN FAYDALARI
Yüksek lif içeriğine sahiptir.
Antioksidan kaynağıdır.
Vitamin ve mineral bakımından zengindir.
Bağırsakları çalıştırır.
Sindirim sistemini düzenler.
Ağız ve diş sağlığını korur.
Kolesterolü dengeler.
Yüksek tansiyonu düşürür.
Kan şekerini dengeler.
Kabızlığa iyi gelir.
Kanser riskini azaltır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Böbrek taşlarını düşürmeye yardımcıdır.
Cildi besler ve gençleştirir.
Uyku kalitesini artırır.


ELMA SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Elmanın sertliğini kontrol edin: Elmayı alın ve meyvenin küçük bir bölgesine hafifçe bastırın. Yüzeyi sağlam olmalı.
Elmayı görsel olarak inceleyin: Sertliğini kontrol ettikten sonra, kaliteyi anlayabilmek için elmanın tümünü dikkatlice inceleyin. Meyvenin üzerindeki bazı izler (küçük lekeler gibi) doğasından gelir ve kötü bir elmayı işaret etmez. Bununla birlikte, çürükleri olan veya bariz çürük belirtileri olan elmalar satın alınmamalıdır.
Elmanın rengine göz atın: Renk, en iyi gösterge olmasa da, elmayı seçerken yardımcı olabilir. Tam renkli elmalar bol miktarda güneş ışığını emerek güzel tatlar sunarlar.
Elmayı koklayın: Taze, kaliteli bir elma hoş bir aromaya sahip olmalıdır. Satın almadan önce mutlaka koklayın. Bu elmanın lezzeti hakkında size iyi bir fikir verecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Tarımın geleceğine bu girişimler yön verecek

Kimi su yosunundan fonksiyonel gıda üretme peşinde kimi de...

Yiyecek içecek sektöründe KDV artışı yürürlükte!

Yiyecek içecek sektöründe KDV uyanıklarını gidermeye yönelik KDV Genel...

Beyaz et ihracatına yasak geliyor: Bakanlık harekete geçti

Ticaret Bakanlığı, son zamanlarda artan beyaz et fiyatları nedeniyle...

AK Partili Fırat: Hayvancılık kazandırmıyor, gençler evlenemiyor

AK Parti Erzurum Milletvekili Fırat, tarım ve hayvancılığın para...