Her gün kola içersek ne olur?

Kolayı bardağa döktüğünüz ilk anı bir düşünsenize… Buz küplerinin çıtırtısı, kolanın köpüğünün çıkardığı ses ve ilk yudumu alırken boğazınızda oluşan gıdıklanma hissi… Muhtemelen bunu düşününce bile ağzınız sulanıyor.

Kola, tıpkı Amerika’da olduğu gibi, ülkemizde de çok sevilen bir içecek. Huffpost’un haberine göre ABD’de insanların yarısı (gençlerin yüzde 63’ü, yetişkinlerin yüzde 49’u) her gün kola içiyor!

Çoğumuz, kolanın faydalı bir içecek olmadığını bilsek de her gün kola içmenin sağlığımız üzerindeki olası etkilerinden habersiziz. Daha önce bunun üzerine düşünmediyseniz emin olun düşünmeye değer!

Her gün kola içmenin kısa vadeli etkileri

Hemen hemen tüm gazlı içecekler karbonatlı su, bir çeşit tatlandırıcı (tipik olarak şeker, yüksek fruktozlu mısır şurubu veya yapay tatlandırıcı), fosforik asit (kolanın tadına katkıda bulunan ve raf ömrünü uzatan) ve doğal aromalardan yapılır. Bugün bildiğimiz birçok kola markası, ayrıca kafein içerir. Ortalama olarak bir kutu veya şişe kola 155 kaloridir ve içerisinde 38 gram karbonhidrat, 37 gram şeker ve 34 miligram kafein bulundurur.

Bu bilgileri daha iyi yorumlayabilmek adına Amerikan Kalp Derneği’nin önerdiği günlük şeker sınırlamalarını hatırlatalım. Bu sınırlandırmalar kadınlar için günde 25 gram, erkekler için ise 36 gram. Yani bu rakamlar, bir şişe koladaki şeker miktarından daha az.

Kafeine gelince yine ABD Gıda ve İlaç İdaresi, kafeinin günde 400 miligramın altında tutulmasını tavsiye ediyor. Buradan hareketle diyetisyen Sonya Angelone, günlük kola alımının vücudu hemen etkilemesinin birkaç yolu olduğunu söylüyor.

Kola içtiğinizde öncelikle kafein ve şekerden dolayı enerjinizde bir artış fark edersiniz. Angelone, bu etkinin, kafeinin sizi yorgun hissettiren bir nörotransmiter olan adenozini bloke etmesinden kaynaklandığını açıklıyor. Aynı zamanda koladaki şekerden elde edilen basit karbonhidratlar kan dolaşımında hızla emiliyor ve bu da enerji artışına katkıda bulunuyor. Ancak Angelone, koladan gelen enerjinin kısa ömürlü olduğunu ve sonunda enerjinizin düşeceğini söylüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Ferit Barış Parlak: Enerji Lisesi; Tarım Lisesi; Tasarım Lisesi…

Yıl 2018… Milli Eğitim Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı arasında protokol...

Çiftçi buğdayda 15 TL taban fiyat bekliyor

Buğday hasadına sayılı günler kalmasıyla çiftçi temsilcileri, hasat öncesi...

Meteoroloji’den 34 il için sarı kodlu uyarı: Gök gürültülü sağanak bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2 Mayıs hava durumu raporunu paylaştı....

Sebzeleri daha lezzetli hale getirmenin yolu

Danimarka'lı araştırmacı, sebze yemeklerinde balık sosu gibi deniz ürünü...