Gıda ihracatı lavaşa sarıldı! Artan talep Türk firmaları harekete geçirdi

Türk gıda ihracatçıları, son dönemde üründe ihracat rotasını lavaş (tortilla) ekmeğine çevirdi. 2024’te yaklaşık 107 milyon dolarlık lavaş ihracatı gerçekleştiren Türkiye, özellikle Avrupa, Ortadoğu ve ABD’deki market ve restoranlara ürün tedarik ediyor. Artan dış talep Türk firmalarını da bu alanda yeni yatırımlara yönlendiriyor. Yurt içinde özellikle un sektörünün önde gelen firmalarının yatırım için kolları sıvadığı belirtiliyor.

Son dönemde gıda ihra­catçısı, lavaş ihracatı­na sarılmış durumda. Geçen yıl yaklaşık 107 milyon dolarlık lavaş (tortilla) ekmek ihracatı gerçekleştiren Türki­ye, başta Avrupa olmak üze­re Ortadoğu ve ABD’deki etnik marketlerde ve restoranlara ihraç ediyor. İstanbul İhracat­çı Birlikleri’nden elde edilen verilere göre geçen yılın ilk üç ayında 25.9 milyon dolar lavaş ekmeği ihracatı gerçekleşir­ken, bu yılın aynı döneminde yüzde 33,6 artışla 34,6 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Yılın ilk çeyreğinde Almanya, Irak ve ABD ihracatında önemli artışlar yakalandı. Diğer yan­dan, lavaş ekmeğe olan tale­bin artmasıyla un sektörünün önde gelen firmalarının da bu yönde yatırımlar yaptıkları belirtiliyor.

Lavaşa globalden talep büyük artıyor

Son yıllarda dünyada lavaş ekmeğe olan ilgi hızla artar­ken, özellikle Almanya, Ame­rika ve Ortadoğu pazarından gelen talep dikkat çekiyor. Gı­da sektöründe faaliyet gös­teren Global24’ün kurucusu Remzi Tosun, lavaşın köke­ninin Meksika mutfağına da­yandığını ancak dünya gene­linde hızla yayıldığını ifade et­ti. Tosun, ekmek sektöründe yeni bir alan olan lavaşın her geçen yıl daha fazla talep gör­düğünü belirterek, “Son 3 yıl­dır ciddi bir büyüme gözlem­liyoruz. Talep her yıl artıyor. Şu an­da birlikte çalıştı­ğımız üreticinin kapasitesi yetme­diği için yeni üre­tici arayışına baş­ladık” dedi.

Firma olarak Balkan ülkelerinde zincir restoranların yanı sıra zincir marketlerle özel mar­ka (private label) ürün gön­derdiklerini söyleyen Tosun, Balkanlarda birçok ülkeye lavaş ekmeği ihraç ettikleri­ni bildirdi. Lavaş ekmeğin 6 ay raf ömrüne sahip olduğu­nu ve oda sıcaklığında muha­faza edilebildiğini söyle­yen Tosun, bu özelliğin ürünün yaygınlaşma­sında etkili olduğu­nu vurguladı.

Tosun, “Eskiden sadece HORECA sektörün­de (otel, restoran, kafe) yer alan ürün­ler artık ev mutfak­larına da girdi. Da­ha önce restoranların kendi fırınlarında pi­şirdiği ürünler, şimdi ha­zır olarak temin ediliyor” di­ye konuştu. Türkiye’nin la­vaş üretiminde bölge ülkeleri için önemli bir tedarikçi hali­ne geldiğini ifade eden Tosun, Balkanlarda birçok büyük restoran zincirinin lavaş ihti­yacını Türkiye’den karşıladı­ğını, bu alanda üretim yapan firmaların sayısının da arttı­ğını belirtti.

Büyük un firmaları lavaş üretimine girdi

Sektöre büyük un firmala­rının da yatırım yaptığını ak­taran Tosun, bu yatırımların çoğunun sessizce yapıldığını söyledi. Lavaş üretiminin çok büyük sermaye gerektirme­diğini ifade eden Tosun, üretim ve paketleme ma­kinelerine yatı­rım yapılarak ta­mamen otomatik sistemlerle üre­tim yapılabildi­ğini iletti. Lava­şın özellikle israfı da azalttığını vurgulayan To­sun, “Lavaşı dolapta saklana­bilir ve içinden ihtiyacı kada­rını alabiliyor. Aileler, yalnız yaşayanlar ve öğrenciler için ideal bir ürün haline geldi.

La­vaş ekmeği dönercilerde 10 santimetrelik boyutlarda kul­lanılırken, ev tipi tüketimde en çok 25 santimetrelik ürün­ler rağbet görüyor. En fazla ter­cih edilen ürünler 6’lı, 8’li ve 10’lu paketler olarak öne çıkı­yor. Yalnızca ihracat değil, iç pazarda da büyüme yaşanıyor. Artık zincir marketlerin rafla­rında 6-7 farklı lavaş markası yer alıyor. Ürün çeşitliliği arttı. Meksika ve Amerika pazarın­da olduğu gibi Türkiye’de de la­vaş çeşitleri genişlemeye baş­ladı” açıklamasında bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

CHP’li Gürer: ‘Fransa’dan daha çok ineğe sahibiz ama daha az süt üretiyouz’

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Fransa, bizim süt...

Don zararı sonrası bağlarda neler yapmak gerekir?

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, 9-13...

Pahalı yemek karta yansıdı

Mart ayında kredi ve banka kartıyla yapılan yeme içme...

Don vurdu; fındık fiyatı yüzde 60 arttı

Üreticinin bu yıl rekor fiyatlarla karşılaşacağını belirten Doğu Karadeniz...