Küresel arzın toparlanması ve talep belirsizliği gıda emtia fiyatlarını aşağı çekiyor. Dünya Bankası gıda endeksi nisanda gerilemeye devam etti. 2026’da denge buluncaya kadar fiyatlarda gerilemenin sürmesi bekleniyor.
Dünya Bankası’nın gıda emtia fiyat endeksi nisan ayında düşüşe geçti ve 2025’in ilk çeyreğindeki yüzde 2’lik düşüş derinleşti. Yılın ilk dört ayında gıda fiyatları 2024’ün aynı döneme kıyasla yüzde 4 düştü. Düşüşe, büyük ihracatçı ülkelerdeki iyileşen üretim beklentilerinin yönlendirdiği tahıl fiyatlarında yüzde 8’lik düşüş öncülük etti. Yağlar ve yemeklerin fiyatlarındaki düşüş ve diğer gıda kategorilerindeki yaklaşık yüzde 3’lük düşüş de genel düşüşe katkıda bulundu. Ticaret gerginliklerinin küresel talep üzerindeki etkisiyle ilgili devam eden endişeler fiyatlar üzerindeki aşağı yönlü baskıyı daha da artırarak soğuma eğilimini güçlendirdi.
Buğday ve mısır arzı iyileşti
Küresel tahıl arzının 2025- 26’da rekor seviyelere ulaşması bekleniyor. Küresel tahıl arzının 2025-26 sezonunda rekor seviye olan 3.6 milyar tona ulaşması bekleniyor. Bu, üst üste üçüncü büyüme yılı olacak; ancak önceki yirmi yılın ortalama yıllık büyümesinden daha yavaş bir hızda olacak. Buğday arzı uzun vadeli ortalama büyüme oranına geri dönerken, mısır arzı son gerilemelerden sonra toparlandı ancak tarihi eğiliminin altında kalmaya devam ediyor. Buna karşılık, pirinç ve soya fasulyesi arzının uzun vadeli büyüme ortalamaları civarında büyümesi ve geçen sezonun önemli ölçüde yükselen seviyelerinin üzerine çıkması öngörülüyor.