Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Direktörü QU Dongyu, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nin batı bölgelerine yaptığı dört günlük ziyaret sırasında, meraların ve buraları kullanan hayvancılık topluluklarının küresel gıda güvenliğini ve çevresel istikrarı sağlamada kritik rolleri olduğunu belirtti.
Kanada Sığır Yetiştiricileri Birliği (Canadian Cattlemen’s Association) ve ABD Sürdürülebilir Sığır Eti Yuvarlak Masa Toplantısı (U.S. Roundtable for Sustainable Beef) girişimi; Kuzey Amerika’nın tarihi otlak alanlarının ekolojik, ekonomik ve kültürel değerini vurgulamak, bu arazilerin koruyuculuğunu üstlenen aileleri ve onların dayanıklı ekosistemleri destekleyen yenilikçi yöntemlerini tanıtmak amacıyla Kuzey Amerika Otlak Alanları Kongresi’ni (North American Grazing Lands Congress) ortaklaşa düzenledi. Etkinlik, FAO’nun öncü kuruluş olduğu “BM 2026 Uluslararası Meralar ve Hayvancılıkla Uğraşan Topluluklar Yılı” (IYRP) çatısı altında gerçekleştirildi.Meralar yeryüzündeki kara alanlarının neredeyse yarısını kaplamakta ve hayvancılık üretimi ile ilgili faaliyetler aracılığıyla yüz milyonlarca insanın geçimini sağlamaktadır. Genel Direktör, Kuzey Amerika Otlak Alanları Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Burada sadece kendi karnınızı doyurmuyor, aynı zamanda dünyanın geri kalanını beslemek için ihracat da yapıyorsunuz” ifadelerini kullandı.
Konuşmasında Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’ni Uluslararası Meralar ve Hayvancılıkla Uğraşan Topluluklar Yılı ile ilgili çalışmaları nedeniyle takdir eden Genel Direktör, özellikle “işlerine büyük bir tutkuyla bağlı olan hayvan yetiştiricilerinin” hakkını teslim etti.
Qu, “Daha fazla ete ihtiyacımız var ancak bunu daha az girdi kullanarak ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltarak yapmalıyız… İyi bir beslenme için süt ve ete ihtiyacımız var. Dünya genelinde, gelişmekte olan ülkelerdeki çocukların yüzde 80’i hâlâ günde bir bardak süte bile erişemiyor” şeklinde konuştu.Antarktika dışındaki tüm kıtalardan 102 ülke ve 400’den fazla kuruluş tarafından desteklenen IYRP (Uluslararası Otlaklar ve Çobanlar Yılı); dünya topraklarındaki organik karbonun neredeyse üçte birini depolayan otlakların ve çoğunlukla insanların tüketemeyeceği bitkileri yüksek değerli hayvansal gıdalara dönüştüren çobanların toplumsal değerine dair kamuoyu farkındalığını artırmayı; ayrıca her ikisini de sürdürülebilir bir şekilde destekleyecek, kanıta dayalı politika ve mevzuatın oluşturulmasını savunmayı amaçlamaktadır. Önümüzdeki aylarda; iyi uygulamaları paylaşmak, daha iyi politikalara yönelik diyaloğu teşvik etmek ve genel kamuoyu da dahil olmak üzere paydaşları çobanların günümüzde dünya genelinde aktif olarak üstlendikleri önemli rol konusunda bilgilendirmek amacıyla çok sayıda yerel, bölgesel ve uluslararası IYRP etkinliği düzenlenmesi planlanmaktadır.
Qu, “Sadece ‘Daha İyi Üretim’ ile yetinmeyelim; işe buradan başlamalı, ancak ardından ‘Daha İyi Beslenme’, ‘Daha İyi Çevre’ ve ‘Daha İyi Yaşam’ı da kapsayan ‘Dört Daha İyi’ (Four Betters) hedefinin tamamı için çalışmalı ve hiç kimseyi geride bırakmamalıyız” dedi.
Haberin devamını okumak için kaynak siteye gidebilirsiniz.
Haberin Devamını Okumak İçin Tıklayınız
Kaynak: Hasat Türk







