Bakan Yumaklı açıkladı: Su kayıplarını yüzde 25’e düşürmek istiyoruz

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Su kayıplarını en geç 2033 yılına kadar yüzde 25 oranına, 2050 yılına kadar yüzde 10 seviyesine kadar düşürülmesini hedefliyoruz” dedi.

Su kaynaklarının sürdürülebilirliğinin sağlanması ve suyun verimli kullanımı amacıyla 31 Ocak’ta Emine Erdoğan himayesinde ve Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda “Su Verimliliği Seferberliği” başlatıldı. Bu doğrultuda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kentsel su verimliliği çalışmaları kapsamında “Su Verimli Kentler ve Belediye Su Kardeşliği Etkinliği” düzenlendi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığında gerçekleştirilen programda, kentlerde bütüncül, verimli ve sürdürülebilir su yönetimi anlayışı değerlendirildi.

Programda bir açılış konuşması gerçekleştiren Bakan Yumaklı, hayatın devamı, insanın refahı ve ekonomik kalkınma için, suyun vazgeçilmez olduğunu belirtti. İklim krizinin, su yönetiminin daha titizlikle yürütülmesini zorunlu kıldığını sözlerine ekleyen Yumaklı, “Akdeniz havzasındayız. iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkelerden biri olacağız. Kuraklık, orman yangınları, sel ve taşkınlarla, iklim değişikliğini artık hayatımızın önemli bir parçası” ifadelerini kullandı.

“2030 YILINDA SU KAYNAKLARIMIZ YÜZDE 20 AZALACAK”

Son 10 yılda kurak yıllar yaşanırken kuraklıkların şiddetlerinin ve sürelerinin de uzamaya başladığına dikkati çeken Yumaklı, “Ekim ayında sona eren, 2023 su yılında yağışlar uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 6 düştü. Suyun verimli olmasıyla alakalı konuşurken yağmurun arttığı barajların dolduğu konuşuluyor bu bizi aldatmasın. Bu konuda belki algıda seçiciliğimiz azalabilir. Ama biz bu algıyı en üst düzeyde tutmakla mükellefiz. 2030 yılına geldiğimizde, yani sadece 6 yıl sonra nüfusumuz yüzde 10 artarken, iklim değişikliği etkileriyle su kaynaklarının yüzde 20 azalacağı öngörülüyor. Gerekli tedbirlerin alınmaması halinde nüfusumuzun büyük bir bölümü ve sulanan tarım alanlarının tahminimizden çok daha fazlası su yetersizliği ile karşı karşıya kalabilir” açıklamasında bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Ferit Barış Parlak: Enerji Lisesi; Tarım Lisesi; Tasarım Lisesi…

Yıl 2018… Milli Eğitim Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı arasında protokol...

Çiftçi buğdayda 15 TL taban fiyat bekliyor

Buğday hasadına sayılı günler kalmasıyla çiftçi temsilcileri, hasat öncesi...

Meteoroloji’den 34 il için sarı kodlu uyarı: Gök gürültülü sağanak bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2 Mayıs hava durumu raporunu paylaştı....

Sebzeleri daha lezzetli hale getirmenin yolu

Danimarka'lı araştırmacı, sebze yemeklerinde balık sosu gibi deniz ürünü...