Sadettin İnan: 1 milyar dolarlık besilik hayvan ithalatından kimler nasıl pay alacak?

Tarım ve Orman Bakanlığında, geçtiğimiz hafta yeni dönem besilik hayvan ithalatıyla ilgili kapsamlı bir toplantı yapıldı. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen başkanlığında yapılan toplantıya ithalatçı firmalar, üretici birlikleri, bakanlığın ilgili birim müdürleri ve ESK Genel Müdür ve yöneticileri katıldı.

Alınan bilgilere göre Bakan Yardımcısı Gümen, yaklaşık 2 saat süren toplantıda 2024 yılında yapılacak besilik hayvan ithalatı öncesinde sektörün nabzını yokladı.

Tartışmalı geçen toplantıda ön plana çıkan başlıklar şöyle…

Öncelikle 2024 yılında yapılacak besilik hayvan ithalatında yine sadece Güney Amerika’ya izin verilecek. Avrupa kapalı tutulacak. Bakan Yardımcısı Gümen de toplantıda; ‘Avrupa’yı unutun’ diyerek bunu net bir şekilde dile getirdi.

Avrupa’nın açılmamasına en büyük neden olarak Et ve Süt Kurumu’nun yaptığı ithalatlar gerekçe gösteriliyor. Besilik ithalatının Avrupa’nın da açılması durumunda Et ve Süt Kurumu’nun bu ülkelerden yaptığı kasaplık hayvan ve karkas et ithalatında fiyatları artıracağı endişesi ile Bakanlığın kesinlikle sıcak bakmadığı ifade ediliyor.

Toplantının en önemli ayağını ise besilik hayvan ithalatının kim tarafından yapılacağı başlığı oluşturdu. Toplantıda, 2024 yılında ne kadar bir besilik hayvan ithalatına izin verileceği ile ilgili bilgi verilmese de yaklaşık 1 milyar dolarlık bir ithalat sezonu başlayacak.

Onun için şimdiden herkes bu büyük ithalattan pay almak için lobi faaliyetlerine başlamış durumda. Yapılan lobi faaliyetleriyle Bakanlık bir şekilde etki altına alınmaya çalışılıyor. Aldığımız bilgilere göre besilik hayvan ithalatının kim tarafından yapılacağına yönelik Bakanlığın henüz karar vermediği kaydedilirken, toplantıda üç aşamalı bir plan gündeme geldi.

Buna göre 2024 yılında da yine 2023 yılında olduğu gibi özel sektör tarafından yapılması ya da 500 baş ve altının birlikler eliyle, 500 baş ve üstünün ise ESK eliyle yapılması tartışıldı. Birlikler, küçük üreticinin besilik hayvan ithalatından istenildiği ölçüde yararlanamadığını gerekçe göstererek, 500 baş ve altının birlikler eliyle yapılmasını talep ederken, ithalatın 2016-2017 yıllarında olduğu gibi ESK’nın tekelinde olması durumunda fiyatların düşeceği savunuldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Ferit Barış Parlak: Enerji Lisesi; Tarım Lisesi; Tasarım Lisesi…

Yıl 2018… Milli Eğitim Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı arasında protokol...

Çiftçi buğdayda 15 TL taban fiyat bekliyor

Buğday hasadına sayılı günler kalmasıyla çiftçi temsilcileri, hasat öncesi...

Meteoroloji’den 34 il için sarı kodlu uyarı: Gök gürültülü sağanak bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2 Mayıs hava durumu raporunu paylaştı....

Konya Ovası’nda bitkiler strese girdi: Rekolte beklentisi düştü

Konya Ovasında kıraç alanlarda bitkiler strese girdi, rekolte beklentisi...