Alova Farm’dan yaban mersini üretiminde Fall Creek ile iş birliği

Alova Farm, yaban mersini genetiği ve pazarında küresel ölçekte önemli bir şirket olan ABD merkezli Fall Creek ile iş birliğine gidiyor. İki şirketin iş birliği ile verimliliği ve dayanıklılığı yüksek olan yaban mersini fidanları Alova Farm’ın Yalova’daki bahçelerinden dünya pazarlarına gidecek.

Türkiye yaban mersini pazarında hızlı büyüyen ve yüksek teknolojili üretimiyle dikkat çeken Alova Farm, üretimde çıtayı yükseltti.

Küresel ölçekte yaban mersini genetik çalışmaları, teknoloji ve pazar geliştirme tarafıyla ön plana çıkan ABD merkezli Fall Creek ile iş birliği yapan Alova Farm, yaban mersini yetiştiriciliğinde büyük üretici olacak bir adım attı. İş birliği kapsamında, Fall Creek ile Alova Farm yöneticileri, şirketin Yalova Çobankale mevkiindeki tarlalarında, “Yaban mersini Budama ve Yatırım Alarak Büyüme Fırsatları Etkinliği”ne imza attı. Etkinlik kapsamında sektör uzmanları, bölgedeki çiftçilere, yaban mersinin Türkiye’deki potansiyeline ve yetiştiriciliğe yönelik bilgi paylaşımında bulundu.

Uzun yıllar profesyonel hayatta beyaz yakalı olarak üst düzey görevlerde bulunduktan sonra, çocukluk hayali olan tarıma yönelerek Yalova’nın Altınova ilçesinde üretime başlayan Levent Sarılgan, iki yıl önce yaban mersini başta olmak üzere ahududu, böğürtlen ve Frenk üzümü gibi orman meyveleri yetiştirmeye başladı.

Yaban mersininin henüz Türkiye’de yeterince tanınmadığını söyleyen Sarılgan, “Türkiye yaban mersini konusunda dünyanın en büyük ülkelerinden biri olabilecek potansiyele sahip. Biz bu potansiyeli keşfettikten sonra orman meyveleri portföyümüzde yaban mersinine ağırlık verecek bir stratejiye geçtik. Bu noktada dünyanın en büyük yaban mersini fidesi üreticilerinden ABD’li Fall Creek ile iş birliği yaptık. Bu sayede geleneksel üretim yerine ürün miktarını ikiye katlayacak çeşitlere odaklandık. Türkiye’de ilk kez üretilecek erken hasat yapılabilen ve meyvesinin sertliği nedeniyle raf ömrü uzun ArabellaBlue isimli yeni bir çeşide odaklandık. 12.500 adet fidan ile dikime başladık.”

Türkiye’nin üretimini artırmak üzere tanıtım ve bilgi desteği için kapılarını bölgedeki çiftçilere açtıklarını söyleyen Sarılgan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu meyvede uzman desteği verecek kişilerin sayısı oldukça az. Bu nedenle böyle bir etkinlik düzenledik, çiftçilere tanıtım ve bilgi desteği vermek üzere kapılarımızı açtık. Daha çok çiçek yetiştiriciliği ile anılan Yalova’da yaban mersini için gerekli iklim ve coğrafi koşullar mevcut. Üretim yapmak ve artırmak için tüm imkanlara sahibiz. Bunu değerlendirebilirsek Türkiye’nin halen 5 bin ton olan üretimi katlanarak kısa sürede dünya üretiminde ilk 10’a girecek büyüklüğe ulaşır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Yaprak Özer: İklim krizi samimiyet testi

İklim krizi temasının bir iletişim fiyaskosu örneği olduğunu söyleyebilirim....

Çay içmek, COVID’i önleyebilir mi?

Çayın sağlık üzerindeki olumlu etkileri yüzlerce yıldır biliniyor. Kalp...

‘Ağaçlar ve insanlar eskiden çok iyi arkadaştılar’

Okan Çil Richard Powers’ın kaleme aldığı 'Her Şeyin Hikâyesi' kitabı,...