150 bin ton pirinç ithal edildi

Pirinç ithalatı Gümrük vergilerinin sıfırlanmasından sonra yaklaşık 150 bin ton artmış. Fiyatlar 11-14 lira arasında ince uzun ürünlere, 16-17 lira arasında kıl pirinçe mal edilmiş. İthalatın daha da artması bekleniyor.

Kaliteli pirinçte arz sıkıntısı ürün bulmayı zorlaştırıyor. Üreticiler, yüksek fiyat beklentisi nedeniyle ürünü piyasaya arz etmiyor. Gümrük vergileri Aralık’ta yüzde 34-45 oranında uygulandı, ancak 31 Ağustos’a kadar sıfırlandı. İç piyasada fiyatlar düştü, ancak baldo gibi iri taneli ürünler fiyatı sabit kaldı. Alternatif olarak kameo 30-31 lira, işlenmiş baldo ise 32,5-34 lira arasında.

Sektör temsilcileri, çiftçinin piyasaya arz etmesi ağır olsa da talepte yavaşlama olduğunu ve gelecek ay arzın hızlanacağını belirtiyorlar. Çiftçinin malı satmama nedeni nakit para ihtiyacının olmaması ve fiyatın daha artacağı beklentisi. Baldoda sıkıntı var, fiyatı yükselen ürünler kaliteli, düşen ürünler kalitesiz. Yerli ürünlerden kırık pirinci fiyatı düştü, ithal ürünler fiyatı engelliyor ve dar gelirli tüketicilere ulaşma imkanı sunuyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Mutlu Doğru: “Anadolu’daki bazı bölgelerde birçok üründe ciddi don zararları var”

Anadolu’daki bazı bölgelerde ekilen; patates, mısır, şekerpancarı gibi stratejik...

Gıda Bankacılığı toplumu dönüştürüyor!

TİDER tarafından bu yıl “İsraf ile Mücadelenin Parçası Ol”...

Şenpiliç gıda skandalını ‘üzgünüz’ diyerek geçiştirdi

Türkiye'nin en büyük beyaz et üreticilerinden Şenpiliç, Tarım ve...

Usulsüz gıdaya 22 milyon lira ceza

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "1 Nisan'dan itibaren 13...