Aslı Öncü’nün yazdığı Deniz Öcal’ın tasarladığı kitap sosyal girişimci ve sosyal gastronomi alanında dünyanın en iyi 10 şefi arasında yer alan Ebru Baybara Demir’den ilham almış.
Son yıllarda gastronomi içerikli birbirinden kıymetli kitaplar ufkumuzu açıyor. Yemek tariflerimizin kayıt altına alınması ve mutfak kültürümüzün uzun yıllara dayanan çok yönlü zenginliğinin anlatıldığı kitaplar hem kaynak olarak yol gösterici hem de doğru bilgiye ulaşmak anlamında birer rehber. 30 yılı aşkın süredir yayın hayatını sürdüren Kitap Dergisi’nin gastronomi jürisinde yer aldığım için bu konuda çıkan yayınları da yakından takip etme fırsatım oluyor. Artun Ünsal’ın “İstanbul’un Lezzet Tarihi”, Kübra Sultan Yüzüncüyıl, Aynülhayat Uybadın, Arif Bilgin ve Suavi Aydın tarafından yazılan “Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı”, Priscilla Mary Işın’ın “Osmanlı Mutfak Sözlüğü” Kitap Dergisi’nin ödül alan kitapları arasında yerlerini aldı. Tüm bu umut verici yayınlar arasında en büyük eksiklik ise çocuklarla ilgili gastronomi konulu eğitici kitapların yeterince bulunmamasıydı.
Geçen hafta tam da bu eksikliğimizi gideren bir kitap lansmanına katıldım. Kültürel mirasımızı yarınlara taşıyacak ve gıdanın geleceğine sahip çıkacak olan çocuklarımıza ışık tutacak doğru projeler ve yol gösterici yayınlar çok önemli. Kitabın adı “Topraktan Toprağa Bir Kompost Hikâyesi”. Aslı Öncü’nün yazdığı, Deniz Öcal’ın resimlediği kitap, geçtiğimiz yıllarda Çocuk Edebiyatı dizisiyle çok konuşulan Tefrika Yayınevi’ne ait.
İlham kaynağı Ebru Baybara Demir
Sosyal girişimci ve sosyal gastronomi alanında dünyanın en iyi 10 şefi arasında yer alan Ebru Baybara Demir’in Topraktan Toprağa Biyobozunur Atık Yönetimi Projesi’nden ilham alan kitap, küçük okurlara sebze ve meyvelerin pazaryerlerinden toprağa uzanan dönüşüm hikâyesini anlatırken, doğa dostu tarım ve sürdürülebilirliğin önemini eğlenceli bir dille öğretiyor. Çocuklar, domates, patates, marul, patlıcan ve salatalık gibi kahramanlarla bu hikâyeyi okurken, topraktan gelenin yine toprakla buluştuğu kompost sürecini öğreniyor. Böylece ‘atık’ olarak görülen yiyeceklerin doğaya yeniden kazandırılabileceği farkındalığı oluşturuluyor.