“Amacımız ülkemizi yetenek merkezine dönüştürmek”
Philip Morris Türkiye Genel Müdürü Filiz Yavuz Diren, gelecekten umutlu… “Türkiye genç, dinamik ve güçlü yetenekleriyle fırsatlarla dolu bir ülke” diyor. Başarılı yönetici ile toplumsal cinsiyet eşitliğinden, yeşil dönüşüme, girişimcilikten, dijitalleşmeye birçok konuda sohbet ettik…
TÜTÜN TARIMININ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNE KATKI SAĞLIYORUZ
Tütün tarımı ve sürdürülebilirliği ilgili de konuşan Diren şu bilgileri aktardı: “Tüm dünyada bir marka haline gelmiş Türkiye menşeli oryantal tütünün sürdürülebilirliği bizim için çok önemli bir konu. Ülkemiz oryantal tütün üretimi açısından yıllık 65 bin ton tütün üretimiyle dünyada 1. sırada yer alıyor. 2018-2022 yılları arasında dünya oryantal tütün pazarının yaklaşık yüzde 50’sini tek başına ülkemiz üretti. Philip Morris olarak son 15 yılda 2 milyar dolarlık tütün alımı ile ülkemizde yetiştirilen oryantal tütünün en büyük alıcısı konumundayız. Tütün çiftçilerimize, tedarikçilerimizin de desteği ile, iyi tarım uygulamaları ve tütün tarımı çalışma prensipleri konusunda yüz yüze ve pratik eğitimler verilmesini sağlıyor, tütün tarımının sürdürülebilirliğine katkı sağlıyoruz. Oryantal tütünün yanı sıra, 2021 yılından itibaren ülkemizde farklı çeşitte tütün yetiştirme denemelerinin başlamasına öncülük ettik. Bu denemeler kapsamında, güneşte kurutulan Virjinya (SCV) çeşidi tütüne öncelik verdik ve tedarikçilerimiz aracılığıyla bazı üretim bölgelerinde çeşitli üretim yöntemlerini başarı ile hayata geçirildi. Tütün tarımı için teknolojik gelişmelerden faydalanıyoruz. 380 hektar büyüklüğünde bir alanda, tedarikçilerimizi meteoroloji istasyonları; hastalık, yağış, don ve rüzgâr uyarı sistemleri ve dijital haşere renk tuzaklarından oluşan dijital tarım çözümlerini hayata geçirmeleri için destekliyoruz. Dijital tarım çözümleri sayesinde ilaçlama ve sulama için en doğru zamanlama tespit edilebiliyor, böylece tarla ve üründen alınan verim maksimize edilebiliyor.”
BAKKALLARI TEKNOLOJİ İLE GELECEĞE HAZIRLIYORUZ
Philip Morris Türkiye olarak 2016’dan beri, bakkal esnafıyla birlikte geleneksel satış kanallarının dijital dönüşümünü şirketin stratejik öncelikleri arasına aldıklarını açıklayan Filiz Yavuz Diren, yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgileri aktardı: “Geçtiğimiz yıllar içerisinde, 150 bin bakkal esnafımızı dijital platformlar ve dijital ön sipariş sistemi ile buluşturarak, onların iş yapış süreçlerini kolaylaştırdık ve dijital çözümlerle iş geliştirmelerine katkıda bulunduk. 2019 yılında hayata geçirdiğimiz proje kapsamında TOBB üniversitesinin desteği ile hazırlanan Dijital Okuryazarlık Eğitimlerimizi 150 bin bakkalımıza sunduk. Dijital platformumuz üzerinden karlılık, nakit yönetimi gibi konularda da bakkallarımız için ücretsiz eğitim içerikleri oluşturduk. Böylece hedeflediğimiz gibi çok yönlü ve kapsamlı bir dijital dönüşüm için sadece kendi çalışanlarımızın değil, bakkalların da teknolojiyi yakından takip etmelerini sağladık. Bugün geldiğimiz noktada ticari faaliyetlerimizin yüzde 95’inden fazlasını dijital platformlarımız üzerinden gerçekleştiriyoruz. Veriyi merkeze alarak oluşturduğumuz bu model sayesinde B2B geleneksel kanal ticaretini ve bakkallarımızı da geleceğe hazırlıyoruz.”