Türkiye gıda enflasyonu ile küresel gıda enflasyonu makası 30 puana yükseldi

BM FAO verilerine göre Mart ayında küresel gıda fiyatlarında yıllık enflasyon yüzde 6,9 oldu. Aynı dönemde Türkiye’de gıda enflasyonu yüzde 37,1 olarak kaydedilmişti.

Mart ayında Türkiye’de gıda enflasyonuyla küresel gıda enflasyonu arasındaki makas genişledi.

Dünya gıda fiyatları, bitkisel yağ fiyatlarındaki keskin yükselişin tahıl ve şeker fiyatlarındaki düşüşü dengelemesiyle Mart ayında hafif yükseldi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi Şubat ayındaki revize edilmiş 126.8 seviyesinden Mart ayında 127.1’e çıktı.

Endeks, geçen yılın Mart ayına göre yüzde 6,9 arttı.

Aynı dönemde Türkiye’de gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 37,12 arttı. Böylelikle Türkiye ile dünya arasındaki gıda enflasyonu makası 30 puana yükseldi.

Endeksin detaylarına baktığımızda ise dünya tahıl ve şeker fiyatlarındaki düşüşlerin, bitkisel yağ fiyatlarındaki kayda değer artışla dengelendiği göze çarpıyor.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2.6, yıllık bazda ise yüzde 1,1 geriledi. Küresel buğday fiyatlarındaki düşüş başlıca Kuzey Yarımküre ihracatçı ülkelerdeki üretim koşullarına ilişkin endişelerin hafiflemesiyle ilişkilendirilirken, döviz hareketleri fiyatların daha da gerilemesini sınırladı. Mısır, arpa ve sorgum fiyatları da Şubat ayına göre düşüş gösterdi. FAO Tüm Pirinç Fiyat Endeksi ise zayıf ithalat talebi ve bol miktarda ihracat arzı nedeniyle yüzde 1.7 azaldı.

Buna karşılık FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, Şubat ayına göre yüzde 3.7 artarak bir önceki yıla göre ortalama yüzde 23.9 yükseldi. Palm, soya, kolza ve ayçiçeği yağı fiyatları, güçlü küresel ithalat talebine bağlı olarak arttı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tarım arazilerine yönelik hisseli satış uyarısı

Bursa Mudanya İlçe Kaymakamlığı tarım arazilerinin noter üzerinden hisseli...

Çin, dünya buğday pazarını sarsıyor

Gıdada daha fazla kendine yeterlilik hedefleyen Çin, küresel buğday...

Greenpeace, İstanbul’daki meyve-sebzeleri inceledi: Üçte birinde mevzuata aykırı pestisit kalıntısı var

Greenpeace Türkiye’nin İstanbul'da yaptığı araştırma sonucu çıkardığı "Pestisitler ve...

Ünlü bal markası sahte çıktı! Bakanlık marka marka ifşa etti: Peynir, baharat, antep fıstığı, tereyağı, zeytinyağı…

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş listesini güncelledi....