TOKİ’den köy evi: ‘Aletlerimiz için depo, hayvanımız için ahır yok’

2020 yılındaki Elazığ depreminde yıkılan köy evlerinin yerine yapılan evler, depo, ahır gibi alanları bulunmadığı gerekçesiyle köylülerin tepkisini çekiyor.

20 Ocak 2020 yılında 6,8 şiddetindeki depremin ardından Elazığ’da evi yıkılan ya da hasar gören köylüler için TOKİ, yeni evler inşa etti. 2021 Kasım ayı itibariyle evlerine yerleşen köylüler, yapılan konutların tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar için uygun olmadığını belirtiyor.

Hayvanları için ahır, malzemeleri için deponun bulunmaması nedeniyle köylüler, hayvanlarını satmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Köylüler, çiftçilik ve hayvancılıkla uğraştıklarını, bunun için depo ve ahıra ihtiyaç duyduklarını anlatıyor. 

 

‘AHIR YOK, DEPO YOK’

Deprem öncesinde evlerinin iki katlı olduğunu ya da yanında ahır, depo gibi alanların bulunduğunu belirten köylüler, TOKİ’nin benzer şekilde ev yapıp teslim edeceğini düşünüyordu. Ancak bölge halkı tek katlı şekilde inşa edilen evlerden ihtiyaçlarının karşılanmadığı gerekçesiyle şikayetçi.

Elazığ genelinde köylüler için 700 adet ev yapıldı. Bunların 36’sı Elazığ Mollakendi’de bulunuyor. Deprem sonrası buradaki eve yerleşen Osman Yılmaz, evlerin ihtiyaçlarını karşılamadığını ifade etti. Daha önceki evlerde ahır, depo, bahçe olarak kullandıkları geniş bir alan bulunduğunu belirten Yılmaz, hayvanı olmadığını, olsa bile besleyecek yeri bulunmadığını belirtti. Yılmaz, ‘’Küreğimizi, ineğimizi koyacak yerimiz yok. Biz çiftçiyiz, üretiriz. Çiftçi olmamıza rağmen, üretmemize rağmen bizim aletlerimiz için yerimiz yok. Olmadığından dolayı mağduruz” dedi.

‘HAYVANLARIMIZI SATTIK’

Köy evinde yeterli alan bulunmadığı için hayvanlarını satmak zorunda kaldığını ifade eden İnci Zorluay, evlerin güzel olmasına rağmen iç işçiliğinde çok eksik olduğunu ve birçok yerini kendilerinin yaptırdığını söyledi. Zorluay, “Evlerden memnunuz ama yer yok. Hayvanlarımızı sattık. Depomuz yok ki bir şeylerimizi koyalım” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Füsun Sarp Nebil: Getir’de ne olup bitiyor?

Getir'in 2021 ve 2022'de 1 milyar doların üzerindeki gelirinin...

Ozan Gündoğdu: Lira’ya değil BigMac’e bak

BigMac endeksi Türkiye’nin, yurtdışına göre daha pahalı hale geldiğini...

İstanbul’da ekmeğe yüzde 31 zam yapıldı

İstanbul'dan ekmeğe yüzde 31 zam yapıldı. İstanbul Ticaret Odası’nın...

Yurtdışı piyasalarda mısır fiyatları sınırlı bir yükseliş içinde

Yurtdışı piyasalarda mısır fiyatları sınırlı bir yükseliş içinde. Arjantin’de...