Tarım Bakanı Yumaklı’ya ithalat soruları!

Tarım ve Orman Bakanlığının 600 bin besilik sığır ithalatını Meclis gündemine taşıyan DEVA Partili Hasan Karal, “Kırmızı ete erişmek imkansız hale geldi, yerli üretim yerine yine ithalat öncelendi” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Karal, 2024 yılında 600 bin baş besilik sığır ithal edilmesi kararını, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

“Yerli üreticiler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya, vatandaş kırmızı et alamıyor”

Önergesinde son dönemde hayvancılık sektöründe yaşanan sorunların özellikle kırmızı et üreticilerini ve besicilik sektörünü olumsuz etkilediğini kaydeden Karal, uygulanan yanlış tarım politikalarının bir sonucu olarak kırmızı et üretiminde yaşanan düşüşün, besilik hayvan ithalatının artmasına, bu durumun ise yerli üreticilerin ekonomik açıdan zorlu bir döneme girmesine neden olduğunu vurguladı.

Yerli üreticilerin artan maliyetlerle başa çıkamaması, buna bağlı olarak besili hayvancılığın azalması sonucunda Tarım ve Orman Bakanlığının 2024 yılında 600 bin baş besilik sığır ithal edileceğini açıkladığını anımsatan Karal, “Tarım ve hayvancılık alanında yaşanan plansızlığın ve programsızlığın sonucu olan bütün bu olumsuzluklar, yerli üreticinin ve hayvan yetiştiricisini olumsuz etkilemiştir. Bir yanda yerli üreticiler ve besiciler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, diğer yanda vatandaşlar artan fiyatlar dolayısıyla kırmızı et alamamaktadır.” şeklinde konuştu.

 

“Hükümet yerli üretimi desteklemek yerine yine ithalatı önceledi”

Uygulanan yanlış politikalar sonucunda üreticiden tüketiciye kadar uzanan geniş ekonomi zincirinde, zincirin halkası olan hemen her kesimin bu olumsuzluklardan etkilendiğini vurgulayan Karal, “Et fiyatları her geçen gün yükseliyor. Kırmızı ete erişmek imkansız hale geldi. Hükümet ise yerli üretimi desteklemek yerine yine ithalatı önceledi. 2024 yılı için 600 bin baş besilik sığır ithal edileceği açıklandı. Buna rağmen fiyatlar düşmedi, kırmızı et aldı başını gitti. Hem yerli üreticiler hem vatandaş mağdur oldu” ifadelerine yer verdi.

DEVA Partili Karal, Bakan Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, şu soruların yanıtlanmasını talep etti:

“Sığır ithalatı yerli üretimi nasıl etkileyecek?”

• Hükümetin uyguladığı tarım ve hayvancılık politikalarının kırmızı et sektöründe olan etkileri nelerdir?

• Türkiye’nin kırmızı et ihtiyacını karşılamak üzere Et ve Süt Kurumu aracılığıyla yapılacak 600 bin baş besilik sığır ithalatı planlanması, yerli üretimi nasıl etkileyecektir?

• Alınan ithalat kararının, her geçen gün artan kırmızı et fiyatlarında bir düşüşe neden olacağı düşünülmekte midir?

• İthalatı öncelemek yerine yerli besicilerin maliyetlerini düşürebilmek ve yerli hayvan üretimini desteklemek adına tedbirler alınmakta mıdır?

• Besilik sığır ve kırmızı et ithalatının, sektördeki işsizliğe ve yerli üreticilerin hayvancılığı bırakmalarına sebep olabileceği araştırılmış mıdır?

• Tarım ve hayvancılıkla ilgili politikalar yürütülürken çiftçilerin ve üreticilerin görüşlerini ne kadar dikkate almaktadır?

www.gidahatti.com/haber/19323503/tarim-bakani-yumakliya-ithalat-sorulari

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...