Süt üretiminde üçüncüyüz ama Kapıkule dışına gönderemiyoruz

Hüseyin GÖKÇE

Sütçülük Kongresi’nde konuşan Prof. Dr. Özer, süt üretiminin yıllar öncesinde de kayıt altına alınmasının sorun teşkil ettiğini belirterek, “Sütün yarısını bugün de kontrol altına alamıyoruz.” dedi. Orta Asya ve Çin’e süt gönderilebildiğini ifade eden Özer, “Dünyada 10. Avrupa’da ise 3. olan Türkiye’nin özellikle maliyet yönüyle Kapıkule dışına ürün gönderme şansı yok.” ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü ve Süt Akademisi ortaklığı ve Karma Grup organizasyonu ile düzenlenen, 3. Ulusal Sütçülük Kongresi başladı. Ana teması “Sürdürülebilirlik perspektifinden süt endüstrisinin geleceği” olarak belirlenen kongrenin ilk gününde açılış oturumunun ardından; sürdürülebilirlik ve süt ürünlerinde izlenebilirlik konuları tartışıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Kongre Başkanı Prof. Dr. Barbaros Özer, ‘sürdürülebilirlik’ kavramının önemine işaret etti. Sürdürülebilirliğin içi doldurulması gereken çok güçlü bir kavram olduğunu ifade eden Özer, “Kağıda çok güzel raporlar yazabiliriz ama ne kadar altını doldurabiliriz?” dedi. Bu noktada raporların uygulanabilirliğinin önemli olduğunu ifade eden Özer, Türkiye’de süt üretiminin kayıt altına alınmasının da sorun teşkil ettiğini kaydetti. Bundan 35 yıl önce üniversitede öğrenciyken sütün kontrol altına alınamamasının bir sorun olarak tartışıldığını dile getiren Barbaros Özer, “Sütün yarısını bugün de kontrol altına alamıyoruz” diye konuştu.

“Sütte prim sistemi yanlış, proteine değil bakteriye göre prim verilmeli”

Türkiye’de süt üretimine yönelik verilen prim sisteminin doğru olmadığının altını çizen Barbaros Özer, “Protein oranına, yağ oranına göre devlet niye prim veriyor. Proteine mutlaka prim verilecekse özel sektör versin. Zaten yağlı ve yüksek proteinli süt UHT’ye dönüştürülürken bunları bir miktar kaybediyor” dedi. Sütte kalite sorunu olduğunun altını çizen Özer, devletin protein ve yağ yerine antibiyotik oranına göre prim vermesi gerektiğini belirtti. Özer, mevcut küpeleme sisteminin de antibiyotik kullanımını önlemediğini vurguladı.

“Kapıkule dışına süt ürünleri gönderemiyoruz”

Türkiye’nin dünya süt üretiminde önemli bir yeri bulunduğuna vurgu yapan Barbaros Özer, “Dünyada 10’uncu Avrupa’da ise 3’üncü sırada olan Türkiye’nin özellikle maliyet yönüyle Kapıkule dışına ürün gönderme şansı yok” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Meteoroloji’den 18 il için sarı kodlu uyarı: Gök gürültülü sağanak bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 5 Mayıs hava durumu raporunu paylaştı....

Adana’da zararına hasat başladı, yılın ilk fiyatı belli oldu: Çiftçi perişan oldu!

 Adana'da buğday hasadı başladı. Hasat sezonunun ilk mahsul...

Nilay Küçük: Meriç Nehri’nin kıyısında yemyeşil bir mahalle: Karaağaç

Sonda söyleyeceğimi önce söyleyerek başlayayım; Edirne'de en beğendiğim yer...

Türk tarımı ve hayvancılığı nasıl yok edildi?

Et fiyatlarının artmasıyla ilgili bir soruya ithalat yapacağız param...