Mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcaklıklar, milyonlarca işçiyi tehdit ediyor. Uzmanlar, sıcağa maruz kalan işçilerin korunması için bazı önlemlere ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.
Temmuz ayı itibariyle yurt genelinde artan sıcaklıklar uzmanlara göre, önümüzdeki günlerde de devam edecek. Çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilecek sıcaklıkla ilgili uzmanlar, özellikle dışarıda çalışmak zorunda olan işçilere yönelik önlem alınması gerektiği konusunda uyarıyor.
‘TÜRKİYE’DE 13 MİLYON İŞÇİ SICAK HAVAYA MARUZ KALIYOR’
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), temmuz ayının ilk haftasında başlayan aşırı sıcaklıkların devam edeceği yönünde uyarılarda bulunuyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden yapılan uyarılara göre; temmuz ve ağustos ayında sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Uzmanlar, küresel hava sıcaklığındaki rekor yükselişler nedeniyle sıcağa bağlı can kayıplarında artış yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre, dünyada 1 milyardan fazla; Türkiye’de de 13 milyon işçi sıcak havaya maruz kalıyor. Özellikle açık havada çalışılmasını gerektiren tarım, inşaat, ulaşım, posta ve paket teslimatı, peyzaj, petrol ve gaz kuyusu operasyonları gibi iş kollarının yanı sıra trafik polisi, asker ve sporcular da sıcağa daha çok maruz kalıyor.
‘AÇIK ALANDA ÇALIŞANLAR DAHA DİKKATLİ OLMALI’
Bursa Tabip Odası üyesi Dr. Bülent Aslanhan’a göre sıcak havalar birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Sıcak havalarda iş hayatında isteksizlik, çabuk yorulma, sinirlilik hali, dikkatin çabuk dağılması, hata sıklığının artması gibi olumsuzluklar da görülebiliyor. Aslanhan, sıcağa maruz kalan işçilerin bundan korunacak bazı önlemlere ihtiyacı olduğunu söylüyor. Aslanhan, “Sıcak havalarda en sıkıntılı durum, doğrudan güneş ışınlarına maruz kalarak oluşuyor. Gerek günlük hayatımızda gerekse işyerimizde bazı basit önlemler ile bu maruziyetleri azaltabiliriz” diyor.