Sadi Özdemir: Havadan su ve elektrik üreten cihaz tuzdan batarya, mayalamayla biftek

Memleketin gündemi, yükselen dolar, direnen enflasyon, benzin ve mazot fiyatlarının yeniden uçuşa geçmesi, bulunamayan sıfır otomobil, düşmeyen konut fiyatları ve kiralar olsa da şahsen geleceğe umutla bakıyorum. Çünkü sadece benim gördüğüm ve bilgilendirildiğim kadarıyla bile, gençlerimizin yüzlerce ‘teknoloji inovasyonu’ girişimleri hem ülkemizin hem de dünyanın temel sorunlarına çözüm olacak.

Yakın zamanda Bursa merkezli RePG Enerji, patentli teknolojisiyle ‘havadaki bağıl nemden ve ısı değişiminden hem su hem elektrik üreten, ortamdaki atık ısıları da bu amaçla kullanabilen’ ev tipi ve büyük tüketimler için daha güçlü cihazlar satışa çıkardı. Bu konuyla ilgili haberler dikkatinizi çekmiş olmalı. Su ve enerjinin ne kadar önemli olduğunu söylemek bile yersiz. Yine de bazı karamsarlar ‘ne var ki havadan su yıllardır üretiliyor’ diyebilir ama bizimkilerin teknolojisi ‘havadan su üretmek için gerekli enerjiyi’ de üretiyor. Evde, iş yerinde ya da daha büyük ortamlarda su ve elektrik üreten cihazlarımız var artık. Hem de bizim gençlerimiz yapmış.

Bu girişimin de ötesinde yeni, güzel gelişmeler olup olmadığını, TRAngels kurucularından ve melek yatırımcı, aynı zamanda çok sayıda girişimin ‘ticarileşmesini sağlamış’ önemli isimlerden biri olan Hüseyin Karayağız’a soruyorum. Çünkü TRAngels, erken aşamada çok sayıda teknoloji inovasyonu için yatırım yapan melek yatırımcılardan oluşuyor ve yatırımların tamamına yakını çok başarılı şekilde yol almaya devam ediyor. Hüseyin Karayağız, RePG Enerji’nin cihazlarıyla ilgili “Çok yakında seri üretimleri başlıyor” diyor ve diğer girişimleri konuşmaya başlıyoruz. Doğal olarak enerjiden devam ediyor: “Önümüzdeki dönem evde enerji üretimi ve depolanması konusunda hangi teknolojiler gerekiyorsa onların gelişeceği ve yaygınlaşacağı bir dönem olacak. Bu nedenle bu alanda geleceği olan başka yeni girişimleri de destekliyoruz. Mesela, bataryalar meselesine yerli çözüm üzerinde Teknopark İzmir’de çalışan gençlerimiz var. Bu girişim, Salty Enerji. Mevcut lityumlu bataryalarda riskler var, geri dönüşüm sorunları büyük. Salty, Sodyum (tuz) bataryalar geliştiriyor. Tuz bataryalar yüzde 100 yerli kaynakla üretilebiliyor. Farklı ölçeklerde enerjiyi depolayacak uzun ömürlü güçlü bataryalar. Yerli kaynaklara dayalı ve maliyet uygunluğu nedeniyle memleketin dış ticaret açığına da çok olumlu katkısı olacak.”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Türkiye bal üretiminde dünya ikincisi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, açıklayacakları yeni destekleme...

Melih Baş: Dünya Arı Günü 2024

Birleşmiş Milletler 2017’de bir Dünya Arı Günü (World Bee...

Bitkisel floresans, tarımsal ürün verimini tahmin etmek için kullanılabilir!

Uydu görüntülerini kullanarak bitkisel floresansı tespit eden araştırmacılar, bu...

Meteoroloji’den gök gürültülü sağanak uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 20 Mayıs hava durumu raporunu paylaştı....