87 ülke, okullarda ücretsiz yemek programlarını uygulamalarında ülkelere yardımcı olmak ve ortak akıl geliştirmek üzere Okul Yemekleri Koalisyonu isimli uluslararası bir birlik kurdular. Türkiye her çocuğun büyüme, öğrenme ve gelişme fırsatına sahip olmasını sağlamak için 2020 yılında kurulan Okul Yemekleri Koalisyonu’nun üyesi değil.
Türkiye’de okul öncesi eğitimde yaklaşık 1,8 milyon çocuğun yararlandığı ücretsiz okul yemeği uygulaması askıya alınırken ve tüm eğitim kademelerindeki yaklaşık 19 milyon öğrenciye beslenme desteği adına herhangi bir alternatif öneri sunulmazken, uluslararası toplumda rekabet ettiğimiz diğer ülkeler geçen yıllar zarfında bakın neler neler yapmış…
Üç yıl önce çocukların beslenmesinin temel bir insan hakkı olduğunun bilincinde olan bir dizi ülke, kendi iç gündemlerini bir yana bırakarak, Dünya Gıda Programı’nın da sekretarya desteğiyle bir araya geldiler ve bir Taahhüt Deklarasyonu imzaladılar.
Bunu da büyük spot ışıkları altında yapmak yerine, sessiz sedasız, içten, samimi ve kararlı adımlarla yaptılar. Çünkü çok masum, çok kritik, çok da kırılgan bir topluluğun iyi olma hali için bir araya geldiler.
Böylelikle okullarda ücretsiz yemek programlarını uygulamalarında ülkelere yardımcı olmak ve ortak akıl geliştirmek üzere Okul Yemekleri Koalisyonu isimli uluslararası bir birlik kurdular.
Koalisyon, bugün (18 Ekim) ve yarın, ilk küresel zirvesini Paris’te düzenliyor ve bu zirvede dünya liderleri, üye ülkelerin okul yemekleri konusundaki yeni taahhütlerini öğrenmek ve fikir alışverişi yapmak üzere bir araya gelecek.
Bu zirve, sadece “hangi ülke çocuklara ne kadar öğün verdi” düzleminde ilerlemeyecek; Koalisyon’a üye ülkelerdeki okul yemeği programlarının bir sonraki nesillerin beslenmesi açısından nasıl güçlü bir manivela sunduğunu, istihdam yarattığını, ekonomik büyüme sağladığını, gıda sistemlerini dönüştürdüğünü ve uzun vadeli kalkınmanın öncüsü olduğunu bu zirve sırasında tüm dünyaya anımsatacaklar.