Mart ayı gıda fiyatlarında rekor: Enflasyon durmak bilmiyor!

Birleşik Kamu-İş’in araştırmasına göre gıda fiyatlarındaki artış hız kesmeden devam ediyor. Yüksek enflasyon özellikle dar gelirli kesimler için büyük bir tehdit oluşturuyor ve halk, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, Mart 2025’e dair “Halkın Enflasyonu” araştırmasını yayımladı. Gıda fiyatları bir ayda yüzde 6,8 arttı, yılın ilk üç ayında ise artış yüzde 13,6’ya ulaşarak yıllık enflasyon yüzde 54,2’ye çıktı. Son 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında gıda fiyatları yüzde 72,2 oranında yükseldi. Türkiye dünyada gıda fiyatlarının en hızlı arttığı ülkelerden biri olurken ramazan ayında da enflasyon dalgası devam etti.

TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI İKİ AYDA ERİDİ

Gıda fiyatlarındaki hızlı artış, dar gelirli kesimler için büyük bir tehdit oluşturuyor. Halk, gıda masraflarını karşılayabilmek için sağlık, eğitim ve barınma gibi diğer temel ihtiyaçlardan feragat etmek zorunda kalıyor. 2021 Eylül’ünden itibaren gıda fiyatları yüzde 1.165 arttı; 100 TL’ye alınan gıda sepeti, Mart 2025 itibariyle 1.265 TL’ye çıktı.

Ücret artışları ise gıda fiyatlarındaki yükselişi karşılamaya yetmiyor; kamu çalışanlarının maaşlarındaki artış yüzde 881,5’de kaldı. Ocak 2025’te yapılan yüzde 6’lık toplu sözleşme zammı, sadece iki ayda eriyerek çalışanları zor duruma soktu.

GIDA FİYATLARI 16 KAT ARTTI

Birleşik Kamu-İş’in verilerine göre, gıda fiyatları Haziran 2020’den bu yana 58 ay boyunca kesintisiz arttı. 2020’de 100 TL’ye alınabilen gıda sepeti, bugün 1.850 TL’ye çıktı.

MART AYINDA FİYAT DEĞİŞİMLERİ

  • Ekmek, pirinç, un, bulgur, makarna fiyatları: Yüzde 0,5 azaldı (makarna fiyatlarındaki düşüş nedeniyle).
  • Et ve balık fiyatları: Yüzde 11,2 arttı.
  • Süt ve süt ürünleri ile yumurta: Yüzde 3,8 yükseldi.
  • Yağ fiyatları: Ayçiçek yağındaki düşüşle birlikte yüzde 2,5 azaldı.
  • Meyve fiyatları: Yüzde 12,7 arttı.
  • Sebze fiyatları: Yüzde 19,8 zamlandı.
  • Bakliyat fiyatları: Sabit kaldı.
  • Diğer işlenmiş gıda fiyatları: Yüzde 0,3 arttı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Don felaketinin faturası 3 yıl

Son dönemlerde yaşanan don felaketinin afet kapsamına alınması gerektiğini...

Yeni etiket kuralları yürürlükte: Tost ve pidede “Kaşarlı” dönemi bitti

Tarım ve Orman Bakanlığı, eritme peynir içeren ürünlerin tüketiciye...

Baharın gelmesiyle mevsimlik gezici tarım işçileri ve çocuklarının yolculuğu başladı: Tarlaya çocuk göçü

Şevval Aydoğan Çadırlarda yaşamak ve çoğunlukla çalışmak zorunda olan çocukların...

Necati Doğru, Anadolu Yozgat’tan uyandı!

Makaleyi linkten okuyabilirsiniz https://www.sozcu.com.tr/anadolu-yozgat-tan-uyandi-p164937