Makarnada üretim artıyor, ihracat daralıyor

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Göymen, makarna ihracatın geçen yıla oranla yüzde 8 düştüğüne dikkat çekti. Göymen bu düşüşün ana nedeninin önemli ihracat pazarları olan ülkelerde makarna üretimine başlanması olduğunu kaydetti.

Makarna sektörün­de yeni yatırımlar ile üretim kapasitele­ri artıyor. Buna karşılık ihracat pazarları kaybediliyor ve ihra­cat rakamları azalıyor. İhracat­taki düşüş bu yıl başı itibariyle rakamlara yansımaya başladı. Bu yılın ilk dört ayında 337,8 bin ton ile 288,5 milyon dolarlık ma­karna ihraç edildiğini söyleyen Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Ku­rulu Başkanı Aykut Göymen, ih­racatın geçen yıla oranla yüzde 8 düştüğüne dikkat çekti.

Bu düşüşün ana nedeninin önemli ihracat pazarları olan ül­kelerde makarna üretimine baş­lanması olduğunu aktaran Baş­kan Göymen, makarna sektö­ründe yeni yatırımlar ile beraber önemli rakamlarda bir atıl kapa­site ile karşı karşıya kalındığına vurgu yaptı.

Türkiye Makarna Sanayici­leri Derneği(TMSD)’nin geçen ayki 27. Olağan Genel Kurulu’n­da güven tazeleyerek ikinci kez başkan seçilen Aykut Göymen, makarna sektörünün genel du­rumunu DÜNYA’ya değerlen­dirirken beklenti ve önerilerini aktardı.

“İhracatta bu yıla iyi başlamadık”

Bu yılın ilk 4 ayında makar­na ihracatının yüzde 8 oranın­da düştüğünü söyleyen Başkan Göymen, “Geçen yıl makarna sektörü hedeflerini tutturdu. Ama bu yıla iyi başlamadık.

2025 yılının başı itibariyle sektörü­müzde 3 milyon tonluk bir üre­tim kapasitesi var idi. Yeni yapı­lan yatırımlar ile beraber şuan bu rakam 3 milyon 300 bin tona çıktı. Devam eden yatırımların da tamamlanmasıyla beraber 3.5 milyon tonluk bir kapasite­ye ulaşacak sektörümüz. 700 bin ton iç piyasa tüketimi var. İhra­catta 1.5 milyon ton. Toplamda kullanılan kapasite 2 milyon 200 bin ton. 1.3 milyon tona atıl bir kapasite var. Bu rakamda maa­lesef atıl kapasite olarak kalacak gibi duruyor maalesef.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Seyfettin GÜRSEL: Enflasyonla mücadelede soğuk duş

Eylülde ağustosa kıyasla aylık TÜFE enf­lasyonu yüzde 3,23 geldi....

Tariş Başkanı Akova, Burhaniyeli zeytin üreticileriyle bir araya geldi

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı...

İTO Başkanı Avdagiç: Gıda enflasyonunu düşürmek, enflasyonu yenmenin ilk adımı

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, gıda fiyatlarındaki artışın genel enflasyonu...

Sinop’ta balıkçı tezgahları doldu: 150 liradan satılıyor

Sinop’ta sabahın erken saatlerinde denize açılan balıkçılar, ağlarını bol...