Makarnada kıran kırana rekabet dönemi

Türkiye makarna sektöründe yeni dönemde iç ve dış pazarda kıran kırana rekabet bekleniyor. İç pazarda Mardin ve Şanlıurfa’da yanı sıra en büyük ihracat pazarı olan Afrika’da yeni kurulan fabrikaların sektörde rekabeti artıracağı belirtiliyor. TMSD Başkanı Aykut Göymen, pazarın belli olduğunu ve yeni kurulan tesislerin fiyat rekabetini artıracağını söyledi.

Makarna sektörü, üretimde dünyada üçüncü, ihracatta ise ikinci sırada yer alıyor. Bu yıl faaliyete girecek yatırımla­rın kapasiteye dahil olmamış haliyle sektörün yıllık üretim kapasitesi 3 milyon ton olarak yer alıyor. Bunun 1,5 milyon tonu ihracata gönderiliyor. İç pazar tüketimi ise 650 bin ton olarak yer alıyor. Geriye kalan 850 bin ton ise kapasite fazla­sı oluşturuyor.

Bu yıl iç ve dış pazarda açılacak yeni üretim tesisleriyle makarna sek­töründe kıran kırana bir rekabet de bekleniyor. İç pazarda Mardin ve Şanlıurfa’da ihra­catta ise en büyük ana pazarımız olan Afrika’da Gana, Nijer ve Nijerya’da ye­ni fabrikaların önümüzdeki dönemde reka­beti artıracağına dikkat çekiliyor.

Türkiye’de bu yıl 8 hat devreye girecek

Makarna sektörünün dol­durması gereken 850 bin ton boş kapasitesinin olduğunu ifade eden Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TM­SD) Başkanı Aykut Göymen, bu yıl Mardin ve Şanlıurfa’da yeni kurulan fabrikalarda 7 makarna hattı ve bir hattın da mevcut bir firmanın ka­pasite artışı yapasıyla 8 hat­tın devreye gireceğini söyle­di. Diğer yandan, Türkiye’nin ihracat pazarlarda da kuru­lan yeni makarna fabrikala­rının olduğunu vurguluyun Göymen, “Afrika kıtasına sa­dece 2025 yılında bildiğimiz kadarıyla 50’nin üzerinde hat satışı yapıldı. Afrika’da yeni fabrikalar kuruluyor ve reka­betçiliği artıracak yatırımlar. İhracat yapılan ülkelerde ku­rulan fabrikalar haklı olarak gümrük vergisi de yükseltili­yor” dedi.

Sektörün 2025 yılı hedefin 1,5 milyon tonluk ihracat ra­kamını korumak olduğunu ak­taran Göymen, buna karşılık 933,2 milyon dolarlık ihracat yapıldığını aktardı.

Yurt dı­şında ihracat yapılan ülkeler­de kurulan her makarna tesis ile birlikte vergilerin konuldu­ğunu bildiren Göymen, “Diğer yandan, Avrupa Birliği’ne 20 bin ton kota sınırı olması ve ABD pazarına yüzde 64 ora­nında anti dampik vergisinden dolayı Türk üreticiler söz ko­nusu pazarlara ürün ihraç ede­miyor. Bu pazarlara yeterince ihracat yapamıyoruz. Makar­na sektörünün gelişebileceği pazarlar Afrika, Güney Ame­rika ve Uzakdoğu yer alıyor. Bu pazarları göz önüne aldığımız­da 1,5 milyon tonu koruma he­defimiz var” diye konuştu.

Halı fabrikaları gibi olmasın

Yeni kurulan tesislerin pa­zarda rekabet oluşturacağına dikkat çeken Göymen, bir dö­nem halıcıların yatırım yaptı­ğını ve bir süre sonra kârlıkları düşmeye başladığını ifade et­ti. Fabrikalar yeteri kadar kâr edemediği için bir kısmının kapandığını hatırlatan Göy­men, “Umarız kimse kapat­maz ve herkesin işi yolunda gi­der. Ama sonuçta tüketim bel­li, üretim artıyor” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

ÜNVER: “ÇİFTÇİNİN ÖDENMEYEN 2024 DESTEKLERİ PUL OLDU!”

https://youtu.be/TBnOAeQC_84?feature=shared CHP Parti Meclisi Üyesi ve Karaman Milletvekili Av. İsmail...

TMO’dan faiz açıklaması: 3-6 aylık banka kredilerine 14,5 milyar TL faiz ödendi!

TMO, Tarımdan Haber’in ‘Toprak Mahsulleri Ofisinde patlak veren faiz...

Konya’da skandal: Kebap ve köfteden domuz eti çıktı

Köfteci Yusuf'ta domuz eti tespit edilmesiyle Türkiye'nin gündemine oturan...

Rekabet Kurumu’ndan BİM’e 1 milyar 300 milyon TL ceza

Rekabet Kurumu, yerinde incelemenin engellendiği gerekçesiyle BİM’e yaklaşık 1,3...