İstanbul’da Ramazan alışverişinin merkezi olan Eminönü’nde esnaf bu yıl beklediği canlılığı bulamadı. Yüzde 10-20’lik indirimlere rağmen hurmadan peynire, zeytinden pastırmaya birçok üründe fiyatlar yükselirken pastırmanın dilimi neredeyse 70 liraya yaklaştı.
İstanbul’da Ramazan alışverişi denince ilk akla gelen Eminönü ve çevresinde bu yıl beklenen yoğunluk oluşmadı. Geçen yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle Eminönü’nde sönük geçen ramazan alışverişi bu yıl mevsim şartlarının üzerinde seyretmesiyle bir kıpırdanma yaşasa da esnafın beklentisini karşılamadı. Piyasanın canlanması için geçen haftaya göre fiyatlarda yüzde 10 ila 20 arasında indirime gidildi, iftariyelik fiyatları 300 lira ila 600 lira arasında etiketlendi. Haftanın ilk 2 gününde beklediği yoğunluğu bulamayan esnafın umudu bu hafta sonuna kalırken iftariyelikler arasında en pahalısı ise pastırma. Kalitesine göre kilosu 2 bin 750-3 bin 650 lira arasında değişen pastırmanın 1 dilimi 45-65 liraya geliyor.
Alım miktarı yarıya düştü
Artan fiyatlar nedeniyle tüketicinin daha uygun fiyatlı ürünleri tercih ettiğini ifade eden Eminönü esnafı, satışların tamamen durmadığını ancak tüketimde bir “kırılganlık” yaşandığını vurguladılar. “Eskiden para vardı ürün yoktu. Şimdi ürün var ama alıcı bulmak zor” diyerek piyasadaki durgunluğa dikkat çeken Eminönü esnafı, artan fiyatlar nedeniyle tüketicinin daha temkinli davrandığını, önceki yıllarda kilo ile yapılan alışverişlerin son iki yılda yarım kiloya, 250 grama kadar gerilediğini söylediler. Geçen yıl 200 ila 600 lira arasında satılan hurmanın kilogram fiyatı bu yıl 400 ila 980 lira. Eminönü’nde Medine hurması 400-980 lira, Kudüs hurması 550-700 lira, Mısır hurması 490 lira, dalında taze hurma ise 200-350 lira arasında satılıyor.





