Işınsu Kastelli, Tarım kente göç ediyor

Ülkemizde nüfusun yüzde 93,4’ü artık il ve ilçe merkezlerinde yaşıyor. Tarımsal üretim ise nüfusu giderek azalan ve yaşlanan kırsal bölgelerde devam ediyor. Giderek rasyonellikten uzaklaşan bu durum farklı sorunları da beraberinde getiriyor. Tarımsal üretimde çalışacak iş gücü bulma zorluğu, ürünlerin kentlere ulaştırılmasının artan maliyeti başlıca problemler arasında yer alıyor.

Günümüzde bir kamyon, 100 kilometrede yaklaşık 30 litre yakıt tüketiyor. Adana’dan yola çıkan bir araç, 900 kilometrelik yolda ortalama 270 litre mazot yutuyor. Bu da kaba bir hesapla 11 bin TL yapıyor. Şoförün maaşı, otoyol parası, yemek harcaması, kamyonun amortismanı derken fatura iyice kabarıyor. Üstüne aracıların kârı da eklenince, tarladan 3-5 liraya çıkan ürün tüketiciye en az 40-50 liradan satılıyor. Özetle hem üreten hem de tüketen bu işten zararlı çıkıyor.

Bu durumu değiştirmek için çözüm belli: Kent tarımı… Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bakanlık görevine gelmeden önce kent tarımı üzerine çalışmış, proje geliştirmiş bir isim. Yumaklı, geçtiğimiz hafta basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda Bakanlığı döneminde de konuya yoğun ilgi göstereceğini bir kez daha vurguladı.

Kent tarımı modeliyle üretim ve tüketim merkezlerini yakınlaştırılarak, şehirde yaşayanların taze ve ucuz sebzeye erişiminin sağlanması amaçlanıyor. Lojistik maliyetlerinin ve karbon ayak izinin düşürülmesi, nakliye kayıplarının azaltılması ve istihdamın artırılması da hedefler arasında yer alıyor.

Bu amaçla üç yıllık “Kent Tarımı Eylem Planı” uygulanacak. Proje kapsamında üreticilere hibe tohum-fide, sera ve hayvancılık, makine ve ekipman, mesleki eğitim, sübvansiyonlu kredi gibi çeşitli alanlarda pek çok destek sağlanacak.

Eylem planı ilk olarak Ankara, İstanbul, İzmir, Erzincan ile İstanbul çevresinde yer alan Balıkesir, Bursa, Bilecik, Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova olmak üzere 14 ilde uygulanacak. Gelecek yılın uygulama sonuçlarına göre proje diğer illere de yaygınlaştırılacak.

Ülkemizdeki bazı il ve ilçe belediyelerinin imkânlarıyla uzunca bir süredir yaygınlaştırılmaya çalışılan kent tarımının Tarım ve Orman Bakanlığı’nın güçlü alt yapısı sayesinde tüm ülkeye yayılmasının en çok üreticilere ve tüketicilere fayda sağlayacağını düşünüyorum. Ayrıca, 2016’dan beri Paris Belediyesi tarafından teşvik edilen çatı bahçeciliği ile giderek sayıları artan kent içi seraları da çok yakında kentlerimizde görmeyi arzu ediyorum.

https://www.posta.com.tr/yazarlar/isinsu-kestelli/tarim-kente-goc-ediyor-2657605

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Ferit Barış Parlak: Enerji Lisesi; Tarım Lisesi; Tasarım Lisesi…

Yıl 2018… Milli Eğitim Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı arasında protokol...

Çiftçi buğdayda 15 TL taban fiyat bekliyor

Buğday hasadına sayılı günler kalmasıyla çiftçi temsilcileri, hasat öncesi...

Meteoroloji’den 34 il için sarı kodlu uyarı: Gök gürültülü sağanak bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2 Mayıs hava durumu raporunu paylaştı....

Sebzeleri daha lezzetli hale getirmenin yolu

Danimarka'lı araştırmacı, sebze yemeklerinde balık sosu gibi deniz ürünü...