Turpun büyüğü de küçüğü de tarih boyunca önemli işlevler üstlenmiş hem karın doyurmuş hem tanrılara adanmış hem de bünyeyi temizlemiş, parazitleri söküp atmış.

Turpun kökeni konusunda hala belirsizlikler olsa da bu alanda uzmanlaşmış bilim insanlarının tezlerinde muhtemel doğum yerinin Çin olduğu söyleniyor. Çin’de bugün hâlâ çok sayıda yabani turp türünün yaşaması da bu görüşü desteklemekte! Böyle düşünenlere göre turp Çin’den önce Orta Asya steplerine sonra da Akdeniz üzerinden farklı coğrafyalara yayılmış.
Turpun kökeninin Çin olduğunu söyleyenleri çok sayıda yabani turp türünün bu coğrafyada yetişmesi desteklemekte
Etnobotanik alanında çalışan bazı araştırmacılar da doğal şartlarda yetişen (kara) turpun Suriye’de ortaya çıktığını Mısır, Anadolu, Yunanistan üzerinden Avrupa’ya ve Akdeniz’i çevreleyen ülkelere Mezopotamya’dan yayıldığını düşünüyorlar.
Arkeolojik kanıtlar, erken dönemde geniş bir coğrafyada yaşayan insanların hayatta kalmak için turp topladığını, tarıma geçilmesiyle birlikte yetiştirilen ilk ürünlerden birinin turp olduğunu göstermekte!
Turpun kökeni ne olursa olsun bu hafif baharatlı ve kıtır kıtır ısırıldığında ağızda ferahlatıcı bir his bırakan yiyeceğin 5000 yıldan fazla bir süre önce Mısır’da yenildiği, turpun Babil halkının sofrasında olduğu biliniyor.
Arkeolojik bulgular turpun 5000 yıl önce Mısır ve Babil Halkının sofrasında olduğunu gösteriyor
Piramitleri inşa edenler turpla beslenmiş
Ortaya çıkarılan buluntulara göre Mısır firavunları turp yetiştirilmesine büyük önem vermişler; kazılarda fark edilmiş ki piramitlerin inşasından önce de Mısır coğrafyasında turp yetiştiriliyormuş. Turp Antik Mısır’da o kadar önemli bir gıdaymış ki; Keops Piramidi’nin iç duvarlarında bile tasvir edilmiş.