“İklim zirvelerini baypas etmeliyiz çünkü hiçbir işe yaramıyorlar”

“Bu Enkazı Kaldırmak” kitabıyla da tanınan The Guardian gazetesi köşe yazarı George Monbiot “Bu zirveler ticaret fuarına döndü. Lobiciler barış konferansına gelen silah tüccarlarına benziyor” diyor.

Şunu kabul edelim: İklim zirveleri bozuldu. Dünya sistemleri ölümcül dönüm noktalarına doğru ilerlerken delegeler konuşup duruyor. 1992’de iklim müzakerelerinin başlamasından bu yana, fosil yakıt kullanımı nedeniyle geride kalan tüm insanlık tarihinden daha fazla karbondioksit salındı. Bu yıl muhtemelen yeni bir emisyon rekoru kırılacak. Ama onlar bizi kayıtsız kalmaya ikna etmeye çalışıyorlar.

İki önemli tedbir bir türlü kabul edilmiyor

Bu Taraflar Konferansı (Cop) zirveleri boyunca koridorları ve toplantı odalarını fosil yakıt lobicileri doldurdu. Silah üreticilerinin bir barış konferansına hakim olmasına izin vermek gibi bir şey bu. Bu yıl lobicilerin sayısı ulusal delegasyonların biri dışında hepsinden fazla. Cop28 aynı zamanda et ve hayvancılık lobicileriyle, gezegeni yok eden diğer endüstrilerin temsilcileriyle de dolup taşıyor. Dünyanın en önemli zirvesi olması gereken toplantıya bir ticari fuar muamelesi yapılıyor.

Bu müzakerelerin başlangıçta sunması gereken iki belirleyici tedbirin yani fosil yakıtların yerin altında bırakılması ve hayvancılığın büyük oranda sona erdirilmesine yönelik anlaşmaların hiçbir Cop zirvesinin nihai sonuç belgesinde yer almaması şaşırtıcı değil. Bu anlaşmaların karbon yakalama ve depolama gibi tek amacı eylemsizliğe mazeret sağlamak olan çözümleri tercih etmesi de bizi şaşırtmamalı.

Sultan el Jaber’in Cop28’in başkanı olarak atanması bu fiyaskonun son noktası olarak görülebilir. Günlük işi Birleşik Arap Emirlikleri’nin devlet petrol şirketi Adnoc’un genel müdürlüğü. Adnoc şimdiden petrol ve gaz operasyonlarını büyük ölçüde genişletmeyi planlıyor. Toplantılar başlamadan önce el Jaber, konumu şirketinin ürünlerini delegelere satmak için bir lobi faaliyeti fırsatı olarak kullanmayı planlıyordu. Klasik fosil yakıt endüstrisi argümanlarını tekrarladı: Eğer fosil yakıtları aşamalı olarak bırakırsak, mağaralarda yaşamaya geri dönermişiz. Oysa medeniyete yönelik asıl tehdit fosil yakıtlar. Uluslararası iklim zirvelerinin daha önce de ilham verici olmayan başkanları oldu fakat hiçbiri bu göreve bu denli açıkça uygunsuz değildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Yaprak Özer: İklim krizi samimiyet testi

İklim krizi temasının bir iletişim fiyaskosu örneği olduğunu söyleyebilirim....

İthal edilen hayvanlarda düzenlemeye gidildi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliklerle ithal edilen...

Çay içmek, COVID’i önleyebilir mi?

Çayın sağlık üzerindeki olumlu etkileri yüzlerce yıldır biliniyor. Kalp...

‘Ağaçlar ve insanlar eskiden çok iyi arkadaştılar’

Okan Çil Richard Powers’ın kaleme aldığı 'Her Şeyin Hikâyesi' kitabı,...